Анонимни алкохолици разказаха личните си истории на среща във Велико Търново

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
154 четения

Анонимни алкохолици от различни градове на страната се събраха във В. Търново, за да разкажат своите лични истории за тежката борба с алкохола и да дадат кураж на други зависими да потърсят помощ. Поводът за срещата беше 30-годишнината от създаването на Сдружението на анонимните алкохолици в България и 4-тия рожден ден от разкриването на клуба във В. Търново. Събитието в сградата на Общината премина под мотото “Нека да си подадем ръце за по-щастлив, свободен и достоен живот!”. То беше организирано съвместно с Превантивния информационен център по наркомании към Общината.
“Здравейте, аз съм Катрин и съм алкохоличка (б.ред. името е променено). Дойдох да живея във В. Търново преди 15 г. Бях много успешен театрален директор и започнах да пия, защото си мислех, че работата ми е много стресова. Полека се превърнах в алкохолик и постоянно си намирах причина да пия. Мислех, че го правя, защото имам проблеми, но всъщност го правех, защото съм алкохоличка. Опитвала съм да спра да пия за 2 дни, за 4 или 6 месеца, но след това отново посягах към чашата. След като съпругът ми почина, започнах да пия още повече и в един момент осъзнах, че имам нужда от помощ. Започнах да търся в интернет дали има групи на Анонимни алкохолици и открих, че има такава във В. Търново. Отидох там и това промени живота ми”, сподели Катрин. Добавя, че днес вижда света по различен начин и се чувства щастлива, че е взела правилното решение.
“Никой не беше в състояние да ме спре да пия. Многократно съм попадал в Районното полицейско управление, семейството ми водеше дела за домашно насилие срещу мен, но никой не можеше да ме спре. Това се случи с помощта на Анонимни алкохолици и, разбира се, с моя помощ. Благодарение на тях разбрах, че съм алкохолик и съм стигнал дъното. Приех 12-стъпковата програма, която ми беше предоставена безплатно и продължавам да следвам”, сподели Георги от В. Търново, който вчера отбеляза 11 месеца трезвеност. Своята история разказаха хора от Стара Загора, Варна и др. Всеки един от тях отброява дните, месеците и годините трезвеност, както и деня, в който са прекрачили прага на клуба.
Анонимни алкохолици е сдружение на мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизма. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. В него няма такси или вноски за членуване, като сдружението се издържа чрез собствените си волни дарения.
“Ние сме тук, за да покажем, че има изход и вярваме, че той е достъпен за всеки, който има желание. Целта ни е това послание да достигне до повече хора, които имат допирни точки с алкохолици. Вярвам, че всеки един от нас по един или друг начин е свързан или познава хора, страдащи от алкохолизъм”, заяви Невена, координатор на сдружението във В. Търново.
“Поздравявам ви за богатата история, която организацията има. Няма нищо по-хубаво от това да намерим начин да си помогнем, защото, ако не го искаме, каквито и услуги да предоставяме няма как да има резултати. С такива дейности се занимава и Превантивно информационният център и за нас е много важно да се създава партньорство между всички организации и институции на местно ниво”, заяви Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”.
В края на срещата участниците отбелязаха двойния празник с голяма торта. Търновската група разказа, че в момента сбирките посещават девет души, сред които има и трима чужденци. Те са отказали трайно алкохола. Срещите се провеждат в сряда от 18,00 ч. и в събота от 15,00 ч. в сградата на Римокатолическата църква на ул. “Гоце Делчев” 8.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново