Англичанка и турчин изпълниха главните роли на Бабинден в Хотница

Публикувано на сб, 21 ян. 2023
3385 четения

С много усмивки и закачки, десетки българи и англичани заедно отпразнуваха Бабинден във великотърновското село Хотница. По стара традиция и с много настроение, местните баби за поредна година спазиха обичая, за който започнаха приготовления още в ранни зори. С лекота към своя празник те приобщиха и немалкото чужденци в селото, които с радост се включиха в забавното тържество. Тъй като на този празник нямат право да присъстват мъже, повечето от тях бяха предрешени като жени, а техните половинки постоянно ги снимаха и се шегуваха с тях. Престрашилите се да останат в мъжките си одежди трябваше да си платят, за да не се окажат със смъкнати гащи, както повелява забавната традиция.

Главните роли в обичая бяха поверени на “булката“ Таркан, който е турчин, и на “младоженецът” Кели от Англия, а в ролята на свещеника се превъплъти техния син. Досега семейството е живяло в Турция и от едва 3 месеца се е преместило в Хотница, но всички сами са изявили желание да участват в ритуала. Те споделиха, че е забавно да се включат в този традиционен обичай, датиращ от много години. Двамата благодариха на хората от селото, че ги приемат толкова добре  и се радват, че са заживели сред новите си приятели.

Спазвайки традициите, в Хотница започнаха тържеството още от сутринта. Пред читалището те измиха ритуално с домашен сапун ръцете на символичната акушерка, в чиято роля влезе Миронка Иванова, и я закичиха със здравец, пеейки „Я ставай бабо ле, бабо ле акушерке! Да ни се раждат дечица, момченца и момиченца! Хубави деца засмени, като ябълките червени“. В отговор Бабата ги благослови с думите „Тъй както лесно се плъзга сапунът, така лесно да се раждат и бебетата в Хотница“. Тя прикади под полите на жените, за да се родят много деца и внучета, и вдигайки високо питата, дарена от бабата на най-малкото дете в населеното място, добави „Колкото зрънца има в тази пита, толкова дечица да се родят  в селото ни“. Пеленачето получи дарове от орисниците, които наричаха „От нас малко, от Господа повече!“.

След традиционния ритуал, бабите и гостите на празника изиграха хоро на площада пред читалището, а после посетиха обществените заведения в центъра на селото и както повелява обичая събраха пари, за да се раждат повече деца. Под звуците на музиканти от В. Търново, водени от известния поп фолк изпълнител от близокото минало Тошко Тодоров,  всички продължиха с шествие по улиците, за да стигнат до къщата на кмета и да орисат най-малкото му дете Данислав за здраве.

Кметът Десислав Йорданов благодари на бабите за уважението към малкият му син и им пожела крепко здраве и опазване на традициите на селото. Той ги дари с питка и печено пиле, закичи пари на байряка за здраве и берекет, а за всички гости в дома му имаше почерпка. Йорданов припомни, че е кмет на Хотница от 16 години и от самото начало, та до ден днешен, винаги се е старал да сплотява жителите на селото и да има разбирателство между английската и българската общност. „Празнуваме всеки празник заедно, като чужденците се включват активно почти във всички мероприятия и дори даряват средства за подаръци на децата“, допълни кметът.

„За нас е голямо щастие, защото Данислав е чакано дете. Традицията повелява всички дечица, родени през изминалата година, да бъдат благословени и орисани от нашите Хотнишки баби за здраве и щастие и ние с радост помагаме този обичай да бъде продължен“, каза Веселина Йорданова, съпруга на хотнишкия кмет.

„Заради пандемията две години не бяхме правили нищо, затова сега организирахме празника с двойно по-голямо желание. През 2022 г. имахме бум на бебетата – 11 новородени деца в селото. Аз също имам трето внуче“, каза щастливата баба на Данислав – Наташа Пенова, която е секретар на местото читалище „Светлина“ и главен организатор на повечето събития в Хотница.

Нели Брадли, която е българка, омъжена за англичанин, живее в селото от 3 години и половина и много помага за комуникацията между местните и чужденците. Тя казва, че на хората от Острова им е много интересно да се запознават с тези празници и да участват в тях. За англичаните е нещо невероятно, че дори в 21 век българите все още успяваме да пазим традициите си живи. Британците харесват всички обичаи – Трифон Зарезан, Йордановден, църковния празник на селото на 5 май – Денят на св. Ирина, и са отзивчиви към всяко едно начинание. Те са отворени към общуването с местните жители и искат да създадат приятелства с тях, защото харесват българите. „Това е едно малко общество, живеещо в тихо село, на чист въздух. Разбираме се чудесно и трябва да сме пример за всички в България“, казва Брадли.

Празникът не мина и без ритуалното „раждане“ на бебе от „булката“, което се прави на чешмата в центъра на селото. Накрая всички се събраха в читалището, където се почерпиха и продължиха с веселбата.

В Хотница с постоянен адрес живеят около 220 човека, а с настоящ – над 350. От тях постоянно живеещи там са близо 30 англичани. В селото от дълги години не е имало кражби. Улиците се асфалтират поетапно по програма „Местни инициативи“ и със средства от бюджета на Община В. Търново, а през 2020 г. по спечелен проект от ПУДОС е ремонтирана детската площадка, което прави населеното място още по-привлекателно.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново