Англичани дариха над 10 000 паунда за читалището в Миндя

Публикувано на пт, 4 Ян. 2019
311 четения

Над 10 000 паунда дариха англичаните Йън и Катрин Колингрууд-Гарик за ремонт на читалището в търновското село Миндя. Към тях се включват и местните жители, които от години събират средства за благородната инициатива и успяват да съберат около 3000 лв. Ремонтът на покрива на сградата вече е приключил, а в нея се помещават още библиотеката, здравната служба, има и специална зала, посветена на големия писател Васил Попов. Дарението на английското семейство е най-голямият дарителски жест от чужденци в историята на Миндя, разказа кметът на селото Иван Иванов.
Йън и Катрин Колингрууд-Гарик са от “новите” заселници в селото. Купили си къща в Миндя преди близо 5 години, макар че не живеят в нея постоянно. Прибират се в българския си дом периодично, а последната им визита е в края на миналата година. Очакват ги отново през пролетта. Мъжът е собственик на застрахователна компания и се налага да работи в родината си, но винаги, когато имат възможност, със съпругата му се връщат в търновското село. Намерили добри приятели в лицето на местните жители и останалите англичани. Сред тях е и Бевърли Кокс, която живее в селото от 12 години и ръководи арт ателието към читалището. Опитват се да говорят български, макар все още да им е трудно. Йън и Катрин се включват активно в живота на селото и различните инициативи, организирани от местните жители. Когато научили за необходимостта от средства за ремонт на покрива, решили да помогнат без много шум, но радостаната новина бързо се разнесла, тъй като читалището е културният център и сърцето на общността в селото.
Сградата, в която се помещава читалището, е сравнително нова. Открита е през 1996 г., но използваните тогава цигли се оказли некачествени, което наложило подмяната им. От 2005 г. са подменяни два пъти, но след наводнението през 2014 г. се наложил по-сериозен ремонт на покривната конструкция. Още през 2016 г. в събирането на средства се включи и световноизвестният фотограф Тим Клинч, който дълго време пътувал и живял в различни европейски държави. Снима за престижни списания, сайтове и хотели из целия свят и е носител на многобройни фотографски награди. Идвайки в България преди повече от 10 години, решил да си купи къща в Миндя. След като фотографът научил за необходимостта от ремонт на местното читалище, решил да направи изложба, разказваща в снимки живота в селото. Събраната сума се оказва недостатъчна и дамите от арт ателието решават да се включат в кампанията за набиране на средства, продавайки ръчно изработени сувенири, картини и други предмети. С дарението на английското семейство ремонтът вече е факт, а кметът обмисля идеята да бъде обособено специално помещение в сградата, в което да подредят постоянна изложба със снимките на Тим Клинч.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново