Ангел, който обикаля Европа, продава трюфели в центъра на Велико Търново

Публикувано на вт, 5 ян. 2021
11834 четения

Ангел Янков от град Котел продава трюфели в центъра на В. Търново. Той предлага бройката на цена от 5 лв., а за някои купувачи добавя като подарък и безплатни бройки. От страна на минувачите определено не липсва интерес към атрактивната стока.
В последните 17 години Янков обикаля голяма част от Европа. Там трюфелите са на почит и са деликатес, който се консумира в по-хладните периоди на годината. В Швейцария един килограм струва 2500 франка и затова той решава да започне да се занимава със събирането на трюфели. За целта си купува специална порода обучено куче, което му струва 2 хил. франка. Българинът казва, че в нашата страна има няколко вида от ценните гъби, които виреят в различни райони.
Мъжът разказва, че трюфелите освен характерни вкусови качества притежават и редица полезни свойства за организма. Те пречистват кръвта, като не се препоръчват за деца до 7-годишна възраст. Ангел споделя, че в България на ден е добивал до 9,5 кг трюфели, но за тях е взел едва 450 лв., тъй като тук пазарът е много по-ограничен. Пояснява, че те виреят сезонно на петна в борови гори, покрай липови дървета, габър и други райони, според сезона. За тях е нужна влага и въздушно течение. Ангел казва, че ценните гъби могат да се отглеждат и при изкуствено създадени условия. Той все още не е опитвал да го направи, но има познати, които ги отглеждат по този начин.
“Има няколко вида трюфели, които изглеждат по различен начин и имат различни вкусови качества. В Швейцария те се използват в приготвянето на яйца, спагети, пържоли и други ястия. В българската кухня не са толкова разпространени и затова няма добър пазар”, разказва Ангел. От трюфелите той приготвя и специален зехтин. От престоя им в него той придобива уникален аромат, който мъжът демонстрира на своя импровизиран щанд.
В чужбина Янков се занимава с различни неща. Работи като общ работник, в строителството, като поддръжка в жилищни кооперации и на други места. Казва, че най-добре се чувства в Швейцария, но за него няма друга страна като България. Затова се надява някой ден да се завърне за постоянно тук.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново