Американският колеж, Езикова гимназия и ПМГ най-добри на матурата по БЕЛ

Публикувано на чт, 9 юни 2022
4726 четения

Три училища от област В. Търново са постигнали резултат от над 70 точки на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. С най-високи постижения са учениците от Американски колеж “Аркус”, ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ “Васил Друмев” във В. Търново. Те са следвани от възпитаниците на СУ “Николай Катранов” в Свищов, СУ “Емилиян Станев” в старата столица, СУ “Георги Измирлиев” и СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица, ПГСАГ “Ангел Попов” във В. Търново, СУ “Бачо Киро” в Павликени, ПГТ “Д-р Васил Берон” и Старопрестолната гимназия по икономика в областния град. Всички тези учебни заведения са с резултат между 50 и 60 т. Шест училища в областта са със среден успех под минималните 30 точки. СУ “Цветан Радославов” в Свищов е школото, повишило най-много своя среден успех, като то има с 10,18 т. повече от предходната година, отчитат от Регионалното управление на образованието във В. Търново. Оттам посочват, че дванадесетокласниците са се справили много добре на държавните зрелостни изпити. Сравнения могат да се правят само в матурата по Български език и литература, тъй като въпреки по-различните задачи като трудност тази година и новата скала за оценяване на учениците е възможно съпоставянето на броя точки без конкретните оценки, обясни Розалия Личева, началник на РУО.
Сред училищата в областта има такива със среден резултат над 72 т., което е доста над средното ниво за страната. Съпоставяйки усреднените стойности за тази година спрямо предходната, има само половин точка разлика. Общият резултат на учениците от матурата по БЕЛ и вторият ДЗИ по избор на възпитаниците на профилираните паралелки показва, че област В. Търново се нарежда на 10-о място в страната.
При профилиращите учебни предмети не може да се направи съпоставка спрямо предходната учебна година, но е възможно тя да е спрямо средния резултат за страната. По История общообразователна подготовка по желание е постигнат среден резултат, по-добър с 25,79 т. По Информационни технологии постижението е с 21,15 т. повече от средното за страната, а по Математика профилирана подготовка – с 23,18 т. повече. По Философия средният резултат на учениците от профилираните паралелки е с 14,33 т. по-висок от този за България, а по Английски език общообразователна подготовка – с 14,16 т. повече.
Като индивидуални постижения 27 зрелостници от областта имат резултат над 95 т. Само двама са тези, които са с 2 пълни отлични оценки. Това са Есин Мехмедали от ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, която е с резултат над 95 т. по БЕЛ и по Немски език и Габриела Минчева от ПМГ “Васил Друмев”, която има над 95 т. по БЕЛ и по Химия и опазване на околната среда профилирана подготовка.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново