Американският колеж е в топ 10 на най- добрите училища в национално състезание

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
178 четения

Учениците от Американския колеж във В. Търново се наредиха сред най-добрите 10 училища в национално състезание по природни науки и екология, включено в календара на МОН. Форматът на надпреварата включваше постерна изложба и защита на изследователски проекти на учащи от различни възрастови групи.
Колежът от старата столица участва с два проекта. Първият, на Гаяне Погосян и Ивана Стоянова от 10 “а” клас, беше озаглавен „Химия на ароматите“ и представи изработени от учениците ароматни свещи и приложението на ароматерапията в различни сфери на живота. Проектът беше класиран на 9-то място сред 43 отбора във Втора възрастова група от 8 до 12 клас и получи оценка Отличен 5,75. Ръководител на проекта е Веселка Недкова, преподавател по химия и опазване на околната среда.
Авторският проект на Мария Арсова и Бояна Комсийска от 10 “в” клас на тема „Българските традиции в съвременните биотехнологии“ получи оценка Много добър 5,25. В него бяха представени ръчно изработени глинени съдове за биотехнологично получаване на българско кисело мляко и научно изследване на фактори, които влияят на неговото качество. Ръководители на проекта са Силвана Табакова – преподавател по химия и опазване на околната среда, и Джена Стайкова – преподавател по биология и здравно образование
Защитата на проектите и на двата отбора от Американския колеж беше високо оценена от Националната комисия, заради изключителната креативност и приложени знания и експериментални умения от авторите на проектите, посочиха от учебното заведение в старата столица.

Николай ВЕНКОВ
сн. Американски колеж

loading...
Пътни строежи - Велико Търново