Африканската чума по свинете е съвсем близо до областта

Публикувано на ср, 10 Юли 2019
369 четения

До този момент на територията на област Велико Търново няма регистриран случай на заразяване с африканска чума по свинете, но най-близкото огнище е в
пленското село Новачане, което се намира в близост до свищовското Ореш. Това съобщи д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, което беше свикано спешно от областния управител проф. Любомира Попова. В него участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново. Спасов съобщи, че са взети мерки, като са отпечатани информационни листовки и плакати, които ще бъдат разлепени и раздадени във всички населени места в област Велико Търново.
Комисията реши в срок до 11 юли спешно да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки, като се осъществи и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки. Да се проведе информационна кампания във всички населени места от страна на БАБХ, като е необходимо пълно съдействие от страна на кметове, кметски наместници и общински ветеринарни лекари.
В срок до 19 юли кметовете и кметските наместници на всички населени места в областта трябва да актуализират информацията относно броя на свинете, отглеждани в отделните домове и да я предоставят на Областната дирекция на БАБХ. Ловните сдружения да проведат срещи с ловните дружинки с цел засилване активността но отношение на индивидуалния лов на диви прасета.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново