Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си в храм

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
361 четения

Абсолвенти от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” получиха дипломите си за висше образование в изпълнената с миряни църква „Свети Николай” във В. Търново. На Никулден, след отслужената от предстоятеля на храма отец Славчо света литургия, свидетелствата на 27-те завършващи връчи ректорът на вуза проф. д-р Христо Бонджолов, в присъствието на декана на факултета доц. Евгений Николов.
„За мен е удоволствие, че на днешния голям празник връчваме дипломите на нашите студенти. Ние с вас имаме огромна задача – да пазим вярата, да пазим българщината. Да се гордеем с всяка крачка, която правим в този живот. Трябва да служим на своя народ, както сме ви учили и във Великотърновския университет”, каза в приветствието си към абсолвентите проф. Бонджолов.
Един от завършващите е и известният великотърновски дизайнер Атанас Парушев. След дипломата по Теология, която има, сега той получи и такава по Религиозно образование. Парушев пожелава да продължи специализацията си, защото тази дисциплина му е на сърце. Това според него дори не е просто дисциплина, а смисъл на живота за всеки един човек.
„Исках по-дълбоко да се докосна до истината с разума си, защото със сърцето си аз винаги съм усещал вярата. Затова и продължих, с благословията на Господ“, казва Парушев, който в момента води часове по Религия на петокласниците и шестокласниците в ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново. Той чувства удовлетвореност от това си занимание и се радва, че учениците му с интерес възприемат всичко, което им преподава.
Сред абсолвентите е и Ива Донкова, магистър по Църковни изкуства. Тя е от Габрово и вече се реализира по специалността си, защото е започнала стенописването на криптата в църквата „Св. Онуфрий Дамаскин и всех мъчеников габровских“ в кв. „Младост“ в родния й град. Това е дипломната й работа, чрез която продължава да реализира наученото на практика върху 7-метровата стена. Надява се до половин година да е готова, като след това е поканена да направи стенопис и на църквата в Славейково.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново