Абитуриентите превзеха Царевец

Публикувано на пн, 29 юни 2020
1217 четения

Анастасия Иванова, едно от децата на “Янтра ДНЕС”, успешно завърши Американския колеж във Велико Търново. Попътен вятър на нея и на всички абитуриенти!

Близо 800 абитуриенти от Велико Търново бяха посрещнати царски на крепостта “Царевец”. Водени от средновековен болярин, възпитаниците на училищата в историческата и духовна столица на България преминаха по 160-метровия червен килим от площада до Пирамидата на Независимостта. Младежите бяха посрещани лично от кмета на В. Търново Даниел Панов, чиято бе идеята тазгодишното тържество да се проведе на историческия хълм. В подножието на Патриаршията цар и царица очакваха абитуриентите и техните най-близки роднини, за да им дадат своите царски напътствия. Първи този паметен момент изживяха възпитаниците на Гимназията по туризъм “Д-р Васил Берон” и на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”.
“Вие имате голямата привилегия да отбележите своя най-светъл ден на това великолепно място, наситено с много история. Утре много от вас ще пристъпят прага на университетите в България и чужбина. За вас светът е една отворена врата. Където и да сте, във вашите сънища винаги като на филмова лента ще върви тази красота. Убеден съм, че вие винаги ще се връщате в нашия великолепен град и където да се намирате по света, той ще бъде във вашите сърца. Вие винаги ще работите и ще творите за България. Пожелавам ви само попътен вятър и светлина по пътя”, обърна се към абитуриентите проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Община В. Търново. Той връчи ленти “Отличник” на зрелостниците с най-високи постижения.
На втория ден своя звезден миг изживяха възпитаниците на Природо-математическа гимназия “Васил Друмев”. Сред тях бе носителката на Наградата на Община В. Търново “24 май” – Злата Кула. Наградата, която е левовата равностойност на 1000 евро, ѝ бе връчена от проф. Камарашев. Това беше и най-добрият випуск на училището от десетилетие насам, отбеляза директорът на ПМГ – Ангел Гушев. След тях по червения килим преминаха зрелостниците от СУ “Ем. Станев”. Под звуците на училищния си оркестър “Джуниър бенд”, който се грижеше за настроението на всички абитуриенти и гости, те се чувстваха в свои води. Директорката на училището Кина Котларска дори показа своите танцови умения и получи овациите на всички присъстващи. Последваха зрелостниците от Гимназията по моден дизайн, а след тях и възпитаниците на Американския колеж, които тази година за пореден път показаха завидни резултати от своето обучение.
В неделния ден първи по червения килим преминаха абитуриентите от Старопрестолна гимназия по икономика, Гимназия по електроника “А. С. Попов”, Хуманитарна гимназия и СУ “Вела Благоева”. Във втория поток своя звезден миг изживяха ПГСАГ “А. Попов” и Спортно училище “Георги Живков”.
Всички абитуриенти получиха тубуси с послания, дар от градоначалника Даниел Панов.
На тържествата присъстваха Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт”, Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”, Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”.
Тази година събитията се проведоха при по-строги мерки, съобразени с извънредната ситуация в страната.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново