Абитуриентите пак ще дефилират по червен килим

Публикувано на пт, 17 май 2013
1351 четения

По 150-метров червен килим в центъра на Велико Търново ще дефилират абитуриентите от “Випуск 2013”. Празнично шествие ще има в три поредни вечери от 23 до 25 май. Червената пътека ще бъде опъната по улица “Васил Левски” пред Общината, а зрелостниците ще минават по нея като филмови звезди заедно с класните си ръководители и директорите на училищата.
Оригиналната идея ще се реализира за трета поредна година по инициатива на кмета Даниел Панов. Велико Търново е единственият български град, който изпраща своите абитуриенти по този впечатляващ начин.
Първи по червения килим на 23 май от 18,30 ч. ще преминат абитуриентите от ПГ по електроника “А. С. Попов” и ПГ по сградостроителство “Колю Фичето”. В Деня на славянската писменост и култура търновци ще посрещнат абитуриентите от 7 училища. Най-голям е броят на завършващите в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”, като в празнични тоалети се очаква да минат 162 възпитаници на училището. Заедно с тях ще се забавляват зрелостниците от Старопрестолната гимназия по икономика, ХГ “Св. св. Кирил и Методий”, Американски колеж “Аркус”, ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов”, СОУ “Владимир Комаров” и СОУ “Емилиян Станев”.
На 25 май на червения килим ще застанат абитуриенти от още пет училища – ПМГ “Васил Друмев”, СОУ “Вела Благоева”, СОУ “Г. С. Раковски”, ПГ по моден дизайн и ПГ по туризъм “Д-р Васил Берон”.
През шпалир под звуците на Общинския духов оркестър ще преминават младежите пред Общината. По време на дефилето ще бъде анонсирано всяко училище и клас. Всеки абитуриент ще получи изработен като хрисовул поздравителен адрес от кмета Панов. Посланията ще бъдат връчени от деца от ДЮФА “Българче” и членове на клуб “Традиция”, облечени в средновековни одежди.
Изпращането на дванадесетокласниците по училища вече започна. 1863 са зрелостниците в областта, които са разпределени в 90 паралелки и 39 училища. 873 са завършващите ученици във В. Търново и са от 14 учебни заведения. Всички балове ще се проведат в дните между 23 и 27 май.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново