96 учители от областта бяха отличени по повод Деня на народните будители

Публикувано на вт, 1 Ное. 2022
5227 четения

96 учители от област В. Търново, прекрачили за първа година като преподаватели училищния праг, бяха отличени по повод 1 ноември – Деня на народните будители. Празникът бе организиран от Регионалното управление на образованието, Община В. Търново и „Сдружение за образователни инициативи 19“ и се състоя край паметника „Асеневци“. Всеки от учителите получи грамота и книгата „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, връчени от кмета на В. Търново Даниел Панов и началника на РУО инж. Розалия Личева.
„Днес, всички ние празнуваме с гордост Деня на народните будители не само заради Търновската книжовна школа, но и заради десетките будители, тръгнали оттук. Не мога да не спомена имена като Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Петко Славейков и още много други, които са начертали пътя, по който всички вие сте поели. Днес, вие сте посланици на техните завети, които са ни оставили. Вие ще учите нашите деца – бъдещето на България, на родолюбие, да обичат историята на своите градове и на своята родина“, заяви кметът Даниел Панов.
Близо 3000 са учителите в детските градини и училищата в област В. Търново. За 96 от тях това е първа учебна година, като 77 от тях преподават в 44 училища, а 19 са започнали работа в 12 детски градини, отчете инж. Розалия Личева.
„Днешният ден е празник на нашата историческа памет и национално самочувствие. Той се ражда във време, когато нацията се нуждае от упора и силна вяра в собствените сили. Двигателят на тази инициатива са именно българските учители. Не случайно в съзнанието на българина думата будител се свързва с професията на учителя. Всеки ден учителят обучава, разяснява, насърчава и вдъхновява, насърчава стремежа към знание и гради мостове между минало и настояще, формира характери и бъдещи личности“, заяви инж. Розалия Личева. Тя подчерта, че най-важната мисия на всеки един учител е да възпитава добри хора.
Програмата по повод празника започна с изпълнение на стихотворението „Химн на народните будители“, изпълнено от Виктория Димитрова – ученичка във втори клас в СУ „Емилиян Станев“ – В. Търново. Своя поздрав отправиха и децата от Детска вокална група „Пеещи камбанки” с художествен ръководител Владимир Габров. С музикален поздрав се включи и 7-годишният Цанко Стефанов, първокласник в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, който изпълни песента „Зеленоокото момиче“. Приветствие отправи и младият учител по история в ОУ „Бачо Киро“ в старата столица Илиян Илиев.
След поздравите бяха отличени и част от новоназначените учители. Най-младата учителка, поела предизвикателството на професията, е 22-годишната Александра Стилянова, която преподава в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени. А наградата за най-млад учител в детска градина беше връчена на 23-годишната Ивелина Христова от ДГ „Радост“ в град Елена.
Людмила Янкова е учителят, който изминава най-голямо разстояние, за да отиде на работа. Всеки ден тя пътува по 70 км от В. Търново до село Овча могила в община Свищов. На най-много ученици преподава Камелия Рахнева, учител по изобразително изкуство, технологии и предприемачество в ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново. А по най-много предмети – 15, преподава инж. Красимир Кирилов от Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“.
За смелостта да назначават учители без педагогически стаж грамоти получиха директорите на НУ „Цани Гинчев“ – Лясковец, СУ „Вичо Грънчаров“ – Г. Оряховица, ПГАТ „Цанко Церковски“ – Павликени и ДГ „Здравец“ – В. Търново. Всички директори са назначили по петима млади учители в ръководените от тях учебни заведения.
Гости на празника по повод 1 ноември бяха Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община В. Търново, зам.-областният управител Петя Райкова, доц. д-р Петя Събева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.
Весела БАЙЧЕВА

сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново