855 проверки са извършени досега в областта за продажба на райски газ

Публикувано на ср, 27 сеп. 2023
102 четения

855 проверки са извършени от началото на януари до сега в областта във връзка с провеждането на текущ контрол по отношение на въведените забрани за продажбата и недопускането на употребата на райски газ. Това информират от Регионалната здравна инспекция. 15 от проверките са извършени съвместно със служители на Областната дирекция на МВР в търговски обекти, питейни заведения, хотели, фитнес центрове, солариуми, спа и уелнес центрове. Проверени са също висши учебни заведения, училища и др.
В хода на проверките са издадени 2 предписания за недопускане продажбата на лица под 18 години и употребата на райски газ в закрити обществени места, посочват от РЗИ.
Диазотният оксид, известен като райски газ, е популярен сред младите хора в цяла Европа. В медицината се използва за упойка, но тийнейджърите го търсят за развлечение чрез вдишването му от балони. Еуфорията от райския газ приключва бързо, но ефектите от употребата му са изключително опасни, предупреждават лекарите.
Миналото лято беше въведена забрана за продажбата на райски газ, но е факт, че тези мерки не доведоха до желания резултат и веществото продължава да се търси от подрастващите. В тази връзка продължават и проверките в страната за спазване на забраната за продажба и недопускане на употребата на райски газ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново