8322 ученици в областта вече са на онлайн обучение

Публикувано на чт, 29 окт. 2020
824 четения

8322 ученици от 37 училища в област В. Търново преминават от днес на дистанционно обучение. Това са всички учащи в паралелките от 8 до 12 клас включително. Учениците в областта, които са поставени досега под карантина, са под 100. Повечето от тях не са положителни, а са били контактни със заболелите в обявените досега училища – Езикова гимназия, СУ “Емилиян Станев” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново, както и двете свищовски училища ОУ “Филип Сакалариевич” и СПГ “Алеко Константинов”, информира Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица, и добави, че в областта заболеваемостта в училищата е нищожно малък процент.
“Аз смятам, че най-дисциплинираните граждани в тази ситуация са учениците и учителите, защото по мои наблюдения контактите в училищата не се отразяват на заболеваемостта, а напротив – почти всички случаи, при които имаме карантинирани учители и ученици, са след контакт с болен член от семейството, т.е са внесени отвън”, каза Личева.
Началникът на РУО заяви, че училищата и учителите имат готовност да започнат онлайн занимания, тъй като те вече провеждаха обучение в електронна среда през изминалата учебна година. Въпреки това тя отбеляза, че е възможно около 10 % от учениците да не разполагат с нужната техника и интернет услуга. За тях задължително ще се провеждат консултации по телефон и ще се дават задачи на хартиен носител.
“Много се надявам да не се налага и по-малките ученици да преминат на електронно обучение, тъй като при тях контактът и социалното общуване в училище е от огромна важност. Повечето от техните родители също не желаят това да се случи, защото те не могат да се справят сами вкъщи”, сподели Личева.
Николай ВЕНКОВ, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново