82 800 лв. са планирани за нов иконостас за църквата “Св. Димитър” в Бряговица

Публикувано на чт, 28 сеп. 2023
135 четения

Нов дърворезбован и иконописан иконостас предстои да бъде изработен за близо 150-годишната църква “Св. Димитър” в село Бряговица. От Община Стражица са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител, а заложените средства са 82 800 лв. с ДДС. По обявената процедура е подадена само една оферта от Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”, определена за изпълнител. За новия иконостас има изготвен идеен проект, посочват от Общината.
Строежът на църквата “Св. Димитър” в Бряговица е започнал през 1877 г. по инициатива на местното християнско население. Турски чорбаджия дарил място за бъдещия храм, а всички останали жители на селото помогнали с материали и труд. През 1880 г. църквата е осветена от Великотърновския митрополит Иларион Макариополски.
През 1913 г. храмът претърпява първото голямо земетресение, което разрушило много сгради във Великотърновска област. Получили се няколко големи напуквания по сградата, след което по инициативата на тогавашния енорийски свещеник населението събрало средства и ремонтирало църквата. По-късно тя е обявена за паметник на културата от местно значение, а след това и за паметник на културата от национално значение.
На 6 декември 1986 г. църквата е засегната от второ голямо бедствие – земетресението в гр. Стражица, чийто епицентър е само на 6 километра от селото. Тогава църковната сграда е почти разрушена. Едва през 2009 г. настоятелството на храм “Св. Димитър” предоставя черковната сграда на Община Стражица за безвъзмездно ползване, за да може да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, чрез която да бъде извършен ремонт. За възстановяването на църквата е изготвен проект за безвъзмездна финансова помощ по ПРСР. Стойността на строително-монтажните работи възлиза на близо 200 000 лв., които обаче се оказват недостатъчни за цялостния ремонт на църквата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново