8000 евро спечели великотърновско училище от конкурс на Европарламента

Публикувано на пн, 11 май 2020
145 четения

8 хилиди евро спечели Гимназията по туризъм “Д-р Васил Берон” от конкурса за наградата “Ян Амос Коменски”. Великотърновското училище бе единственият български представител, попаднал сред 22-те училища-победители. Техният избор беше направен от независими външни експерти, измежду участници от 24 държави.
Призът се присъжда на училища, които провеждат висококачествено и креативно преподаване за Европейския съюз. Инициативата е на Европейския парламент и се осъществява от Генерална дирекция “Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия. За наградата могат да кандидатстват всички средни, профилирани и професионални училища от ЕС.
Основание за подаване на кандидатурата на Гимназията по туризъм за наградата бе упоритата работа на нейните учители и ученици. За участието си в конкурса те подготвиха формуляр и видео. С тях представиха своето училище и В. Търново, както и дейността, с която се борят за наградата.
“Учим се да учим” е името на кандидатурата на великотърновското училище. Под това заглавие са проведени редица дейности, сред които креативни лагери, еколагери, участия в европейските седмици на професионалните умения, на предприемачеството, на културното наследство и др. Всички те трябваше да са извършени през учебната 2018/2019 г. или вече да са стартирали през настоящата учебна година.
Акцент в описаните дейности на гимназията бяха електронните пъзели “Европейски столици на културата, 2007-2021”. Те са на български и английски език, озвучени с традиционна за региона на града музика и представят кратка информация за всяка Европейска столица на културата.
В навечерието на Деня на Европа еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел обяви европейските училища, победители в конкурса, сред които бе и това на ПГТ “Д-р Васил Берон”. Тя благодари на учителите за отдадеността и творческото им вдъхновение в преподаването на ценностите и принципите на Европейския съюз, а на учениците пожела здраве, успехи и сбъдване на мечтите им.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново