80 млади музиканти се състезаваха в първия конкурс на СОУ “Ем. Станев”

Публикувано на пн, 4 Апр. 2016
442 четения

80 млади музиканти от цялата страната се състезаваха в Националния конкурс за инструменталисти “Търновград”, организиран от СОУ “Емилиян Станев” във В. Търново. Участниците бяха ученици от 1 до 12 клас. В два конкурсни дни те представиха своите творчески постижения на акордеон, синтезатор, кларинет, флейта, саксофон, китара, пиано.
23-ма възпитаници на “Ем. Станев” се включиха в състезанието. Останалите музиканти бяха представители на четири училища, две музикални школи и едно читалище и пристигнаха от София, Казанлък, Габрово и Шумен. По регламент децата и младежите трябваше да изпълнят по две произведения, едното задължително на български композитор. Участниците са разпределени в шест възрастови групи, а победителят във всяка от тях ще получи медал, обясни директорът на СОУ “Ем. Станев” Кина Котларска.
Тричленно жури оценяваше изпълненията на инструменталистите. Негов председател бе доц. Георги Митев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В комисията бяха още дългогодишният преподавател по кларинет Иван Иванов, създател на училищния духов оркестър, и учителят по китара в Младежкия дом Николай Минев, който също е работил в СОУ-то.
Доц. Георги Митев е един от малкото преподаватели по арт терапия в България. В понеделник той ще проведе курс по въведение в музикотерапията с 26 учители от училището.
Това е първият по рода си национален конкурс, който организира най-голямото училище в областта, а надпреварата в категорията “Синтезатор” е единствена в страната. Инициативата е на методическото обединение на учителите по музика в “Ем. Станев” и се осъществява с подкрепата на училищното настоятелство.
Нашето желание е да предоставим възможност за изява на талантливите български деца, сподели Котларска. Тя не скри амбициите на колектива да превърне форума в ежегодна традиция.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново