8 партии се отказаха от битката за Велико Търново

Публикувано на пт, 11 юни 2021
4147 четения

Едва 22 политически партии и коалиции встъпват днес в битка за доверието на избирателите от Великотърновска област. Това е броят на регистрираните листи в Районата избирателна комисия във Велико Търново за извънредните парламентарни избори на 11 юли 2021. През пролетта – за вота на 4-и април, те бяха 30. Според регистрите на Районната избирателна комисия 213 са кандидатите да седнат на депутатските кресла в 46-ото Народно събрание – с 28 по-малко. Шанс имат едва 8 (толкова са местата, отределени на Великотърновска област в Парламента), в най-добрия случай – 11, тъй като трима от водачите на листи на партиите, които според социолозите ще влязат в парламента, са първи и в други избирателни райони.

Много водач, малко индианец –

Така изглеждат листите за избори’2021. Реденето им на моменти изглеждаше най-интересната част от предстоящия вот. Поне така ни убеждават социолозите, които твърдят, че резултатът на 11 юли няма да е по-различен от този на 4 април. И докато битката за това кой ще е първи беше оспорвана, то местата от 2 до 16 (колкото по закон могат да бъдат кандидатите на една политическа сила в 4-ти МИР) тук-там останаха дори незапълнени, а много от имената в тях – нови.

В крайна сметка само една от големите политически сили смени водача си в 4-ти МИР – “Изправи се! Мутри вън!”. За сметка на това голяма част от листите бяха сериозно преработени. Смяна на стратегията, оценка за работата по време на кампанията или разбити илюзии на бивши кандидат-депутати? Най-вероятно по малко и от трите.

Така, например, БСП остави едва 5-ма от кандидатите през април и подреди почти напълно обновена листа. Вследствие на изцяло променена стратегия: партията няма да залага на преференции и ще разширява периферията чрез кандидати на новите коалиционни партньори и с успели професионалисти с партиен билет. Въпреки сериозното обновление на листата на мястото си остана водачът Явор Божанков. Решението на Изпълнителното бюро на БСП беше посрещнато на нож от някои местни партийни организации, но пък е добре мотивирано с цифри и факти: резултатът, която водената от Божанков кампания постигна на 4-и април, е сред най-добрите за БСП в страната. Великотърновският МИР беше един от едва трите в страната, в които червената листа постигна резултат над 20%. И една от малкото, която не беше изпреварена по резултат от “Има такъв народ”.

На 11 юли червените ще разчитат на верните си фенове, които не излязоха да гласуват на 4.04 заради страха от Covid-заразяване.

Въпреки по-слабото представяне в сравнение със средното в страната, листата на “Има такъв народ” също запазва водача си във Великотърновско. Имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов пропусна да се изяви като водач във Велико Търново през пролетта, защото се разболя и влезе в болница точно в първите дни на кампанията. След това той отново обърна гръб на избирателите си в 4-и МИР и влезе от 23-ти избирателен район в София. Сега той отново е водач на 2 места. Както и водачът на другата “протестърска” листа – Арман Бабикян. Журналистът от Варна е водач и в София. Във Велико Търново той замени икономиста Юлиян Войнов, който не успя да реализира мандат за “Изправи се! Мутри вън” във Великотърновско.

Маниакална сдържаност с небуздана агресия. Това са коренно противоположните емоции, на които ще разчитат за повече подкрепа двете партии на протеста на вота след месец.

“Парашутист” по традиция ще води и листата на победителите от 4.04 – ПП “ГЕРБ”. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов отново е първи сред кандидатите на бившите управляващи. Тук има и още няколко промени, но те са по-скоро козметични, отколкото повлияни от последните тътени на закона “Магнитски” в България. Листата на “ГЕРБ” сега е “подсилена” с председателя на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спиридонов (на второ място), ексдепутатката Станислава Стоянова (на седмо) и някогашния футболист на “Локомотив” Горна Оряховица и “Етър” Велико Търново Бончо Генчев – на 12-о място. Дали легендарният спортист ще донесе жадувания възход за хората на Бойко Борисов предстои да видим.

“Демократична България – Обединение” и ДПС запазват водачите от април – съответно Калоян Янков и Мастън Мастънов. Историкът Милен Михов, който водеше кандидатите на ВМРО за 45-ото НС, сега оглавява листата на обединените патриоти. Двете политически сили, разположени на двата диаметрални полюса на политическия живот у нас, ще са най-големите конкуренти за вота на българите в чужбина, според социолозите.

“БСП за България” си остава големият късметлия в предизборния жребий. След като се сдоби с номер 4 в бюлетината за изборите на 4.04., сега левицата отново е с номер 4. Остава да видим дали това предимство ще доведе и до положителен прираст в резултата на 11-и юли.
Росица ПЕНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново