7 ученици от гимназията по икономика станаха студенти в УНСС

Публикувано на пт, 17 Февр. 2017
337 четения

Седем ученици от Старопрестолната гимназия по икономика спечелиха студентски права в УНСС след отлично представяне в национално състезание по икономика. Форумът се организира от Асоциацията на икономическите училища в България и се провежда в столичния вуз. Всички 7 възпитаници на търновската гимназия са изкарали отлични оценки и са приети за студенти. Сред тях са Бетина Ивова Цанева, Дарина Миткова Георгиева, Димитър Великов Топков, Димитър Николаев Христов, Светослав Николаев Стойнов и Пламен Адрианов Върбанов от 11 кл., както и дванадесетокласничката Кристина Стефанова Борисова.
Състезанието е индивидуално и се провежда под формата на електронен изпит. Учениците, които участват в него, решават тест, който включва 80 въпроса от разделите “Въведение в икономиката”, “Микроикономика” и “Макроикономика”. Класирането се извършва въз основа на получения брой точки. На първенците, получили най-голям брой точки, се признава оценка отличен 6,00 за конкурсен изпит при кандидатстване в направление “Икономика, общество и човешки ресурси” в УНСС.
Преди броени дни в гимназията се проведе училищният кръг на националното състезание по счетоводство, организирано от Министерство на образованието и науката. В него се включиха ученици от 11 клас на специалностите “Оперативно счетоводство”, “Икономическа информатика” и “Банково дело” с ръководители Ана Маркова Георгиева, Мария Веселинова и Галина Христова. На първо място със 77 точки и 62 минути работа се класира Бетина Цанева от специалност “Оперативно счетоводство”. Тя ще представя училището на националния кръг.
Училищният етап се провежда под формата на тест, разработен от национална комисия. В него са били включени 15 теоретични и 15 практически въпроса.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново