650 лева ще стане минималната работна заплата

Публикувано на чт, 24 Окт. 2019
7222 четения

Инфлацията в България е около 3 %, а ръстът на доходите е между 8 до 12 %. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при посещението си в Г. Оряховица. Той уточни, че не е щастлив от тези данни, като такива нива има единствено в България и Румъния и процесът за увеличаване на доходите у нас е изключително бавен. Според програмата на правителството минималната работна заплата до края на мандата през 2021 г. ще нарасне до 650 лв.
“Това, че създаваме индустриални зони и идват все повече инвеститори, независимо дали са чуждестранни, или български, води до борба между фирмите за работници, предлагайки по-добри условия на труд и по-добри възнаграждения. Но все още има много работа до достигане нивото на доходите в другите европейски държави”, каза още министърът. Той допълни, че според различни статистики нивото на безработицата в България е между 4,5 и 5 %, което за Европа е изключително ниско равнище. Въпреки това бизнесът изпитва затруднения за намирането на работна ръка и затова България ще разчита и на българите зад граница да се върнат в родината. За тази цел държавата ще съдейства за създаването на по-добри условия за инвеститорите, които да привличат младите и подготвени хора.
При посещението си в Г. Оряховица министър Караниколов направи оглед на индустриалната зона край летището, за която държавата ще осигури средства за превръщането ѝ в привлекателно за инвеститорите място. Както “Янтра ДНЕС” писа, вече има интерес от една немска и две френски компании. За развитието на зоната има готов проект, включващ ВиК, газификация, инфраструктура, както и изграждане на търговски халета, тъй като някои от инвеститорите търсят готови обекти.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново