60 % от трудовите злополуки в страната остават скрити

Публикувано на ср, 21 окт. 2020
375 четения

Трима души са загинали при трудови злополуки през последните няколко месеца във Великотърновска област. Това стана ясно по време на регионален форум, организиран от Синдикален регионален съюз “Подкрепа” – В. Търново. “Това е доста голям процент и трябва да се обърне сериозно внимание от страна на работодателите за спазване на правилата за безопасни условия на труд. Важно да се обърне внимание и на обучението на персонала, който все по-трудно се намира и често се наемат хора с по-ниско образование, което понякога също води до инциденти”, заяви старши инспектор инж. Кина Стефанова от Дирекция “Инспекция по труда” – В. Търново.
На форума във В. Търново бе представен т. нар. OiRA инструмент, чрез който могат да се извършват оценки на риска за здравето и безопасността на работното място. Събитието е част от кампанията “Здравословни работни места” под наслов “Облекчете товара” на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (ЕАБЗР), като фокусът е върху мускулно-скелетните смущения. Целта на OiRA (онлайн интерактивна оценка на риска) е да подпомага микро и малките организации с лесни за използване инструменти при извършване на тази оценка.
“Поводът за днешната среща е във връзка с Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. Конференцията се организира от СРС “Подкрепа” и обхваща членове от всички структури на синдиката – машиностроенето, медицината, образованието, културните институции и др.”, посочи Дешка Мандикова, областен председател на СРС “Подкрепа” във В. Търново. В срещата се включиха и представители на Служби по трудова медицина, представители на Инспекцията по труда и ръководители на учебни центрове.
“Оказва се, че уврежданията на мускулно-скелетния апарат са най-поразяващите заболявания при работещите. Много често проблемът не е свързан с големи разходи, а по-скоро с организационни мероприятия, с които би могъл да се постигне по-добър ефект на работното място. От една страна, това ще повиши продуктивността, а от друга, хората ще бъдат защитени и ще работят в здравословна среда”, заяви инж. Александър Загоров, конфедерален секретар в КТ “Подкрепа” и синдикален представител за България в Европейската агенция по безопасност и здраве при работа. По думите му статистиката в България е силно изкривена. “За нас като експерти е ясно, че в най-добрия случай едва 40 % от злополуките в България се обявяват, а останалите 60 на сто се скриват. Това е чудовищно, както и това, че не забелязваме формално протичащия диалог в комитетите и групите по условия на труд, каквито има в над 80 % от предприятията. На пръв поглед никой не е направил нищо лошо, че не са се събрали навреме и не са обсъдени важните теми, но когато това се наслагва с години и на много места, в един момент се оказва огромен проблем”, смята инж. Загоров. Той посочи, че в Португалия едва в 16 % от предприятията има подобни комитети по условия на труд, като в страната годишно се регистрират между 80 и 100 трудови злополуки, колкото са приблизително и в България. В същото време в Португалия всяка година се докладват между 15 000 и 30 000 други злополуки, докато у нас се регистрират около 3000. “Това означава, че на практика у нас се докладват само тези злополуки, които не могат да се скрият от обществото, има смъртен случай или инвалидизация”, подчерта инж. Загоров.
Експертът направи аналогия между смъртността при пътно-транспортни произшествия и трудовите злополуки. Според него каквото е поведението на хората у дома и на пътя, такова е и на работното им място. “Но на работа водещата отговорност е на работодателя и ако той създаде добри условия, няма да има нито хаос, нито нарушаване на правилата. Инспекцията по труда е наш съюзник, но не може всичко да бъде контрол, необходим е и самоконтрол”, допълва още инж. Александър Загоров.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново