6 души от персонала на дома в Горски Сеновец станаха приемни родители на деца с увреждания

Публикувано на пт, 22 Авг. 2014
677 четения

6 души от персонала на дома в Горски Сеновец станаха приемни родители на деца с увреждания, които са от същия дом, съобщи Данка Владимирова, шеф на дирекцията за социално подпомагане в Стражица. Това е първият случай в историята на приемната грижа в областта, когато деца с увреждания са изведени от институция и настанени при приемни семейства.
От персонала подадоха молби да станат приемни родители, тъй като познават децата, грижили са се години наред за тях и връзката им е емоционална, обясни Владимирова. Капацитетът на институцията е за 45 деца и младежи, но вече са останали 17. Тъй като домът трябва да бъде закрит до края на годината, децата ще бъдат настанени в защитени жилища и центрове от семеен тип, които в момента се изграждат в Стражица и В. Търново.
Според оценка на регионалната дирекция за социално подпомагане, моделът на приемна грижа в областта се развива много добре. Вече има утвърдени 107 приемни семейства, в които са настанени 111 деца. В общините работят по два проекта – “И аз имам семейство” и “Приеми ме”, с които са ангажирани дирекциите за социално подпомагане и общинските администрации.
По информация на Регионалната социална дирекция в старата столица досега най-много са приемните родители от Павликени – 31, следват В. Търново, Г. Оряховица и Полски Тръмбеш.
От 195 до 260 лв. месечно за издръжка получава всяко приемно дете, в зависимост от възрастта. Отделно професионалната приемна майка има осигурена заплата, която е от 150 до 170 % от МРЗ и тя зависи от броя на децата, които отглежда.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново