58 000 лева дофинансиране искат от Хуманитарна гимназия

Публикувано на ср, 4 Дек. 2019
90 четения

Директорът на Хуманитарна гимназия е поискал от Община В. Търново дофинансиране с 20 000 лв. повече от сумата, която от Дирекция “Образование” са предложили за одобрение на кмета Даниел Панов. Така заявените от училището допълнителни пари скачат на 58 000 лв. Това съобщи директорът на общинското звено Пенка Игнатова. Решение за отпускане на исканите средства предстои да бъде взето на заседание на Общинския съвет.
“Общината е поела ангажимент да подпомага училището в рамките на календарната година, осигурявайки допълнителен бюджет за заплатите, социалните плащания и издръжката”, поясни Игнатова. Според нея обаче не е нормално да бъде отпусната по-голяма сума от предложената, тъй като тези пари трябва да бъдат върнати в общинската хазна до 31 декември и не могат да бъдат ползвани през новата счетоводна година, за разлика от държавните пари.
През тази учебна година учениците в гимназията са се увеличили от 42-ма на 70. За тези допълнителни 28 ученици училището ще получи повече средства от Министерството на образованието от 1 януари. Така от новата финансова година гимназията ще има с 80 000 лв. по-голям бюджет. Тези средства отново ще са недостатъчни, но Общината отново ще дофинансира със собствени средства, поради нейното желание Хуманитарна гимназия да бъде възродена, разясни ситуацията Пенка Игнатова. Тя добави, че дофинансирането не е награда за добре свършена работа, а подкрепа и политика на Великотърновската община. Именно за това не е редно тези средства да се дават заради постиженията през годината, каквито безспорно има в Хуманитарната гимназия, тъй като и другите 22 училища в общината също работят не по-зле, обоснова се тя. Ето защо е добре с парите не само да се оцелява, а и да се надгражда.
Образователната шефка припомни, че всяка година Общината дофинансира с около 200 000 лв. училищата, в които има маломерни паралелки. Над 150 хил. лв. се отпускат и от резерва на общинския бюджет за периода септември-декември като училищно дофинансиране. “За толкова години не сме оставили никое училище в общината да стои без заплати или учениците да са на студено. До вчера в Килифарево имаше технически проблем с парното, но той вече е отстранен”, сподели Игнатова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново