4118 ученици получават по 51 ст. на ден за храна

Публикувано на чт, 1 окт. 2020
163 четения

4118 деца от подготвителните групи в детските градини и началните класове в училищата в община В. Търново получават по 94 лева на година от общинския бюджет за допълнителна храна. Общата сума е 387 092 лв. С тези пари по-малките обикновено похапват плод, а по-големите – филийка хляб и кебапче. Разделено според присъствените и учебни дни това прави по 51 стотинки на ден за учениците от 1-ви до 4 клас и по 43 стотинки за децата в предучилищна възраст, информира Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт”. Припомняме, че в повечето училища купонът за обяд, включващ супа, основно и десерт, е на цена 1,80 лв.и част от родителите не се възползват от допълнителната закуска за децата им.
“Тези пари се отпускат от държавата към Общината по предварително утвърден стандарт. Тя от своя страна ги разпределя на детските градини и училищата, които сами решават какво точно да закупят с тях. Те самостоятелно сключват и договорите със своите доставчици”, поясни Игнатова. Тя допълни, че училищата и градините получават безплатен плод/зеленчук и мляко и от Държавен фонд “Земеделие”.
Игнатова каза, че на 2 октомври във Варна предстои да се проведе среща, на която ще бъдат обсъждани някои законови промени. Очаква се да бъде решено отпускането на допълнителни средства за подпомагане храненето на децата в подготвителните детски групи. В момента за тях се плащат 25 лв., които покриват едва около 1,19 лв. на ден, при утвърден уклад от 2,50 лв. Един от текстовете, които ще бъдат разгледани, гласи, че държавата ще подпомага заплащането на такси, дължими от родителите за дейността по хранене на децата в задължителното предучилищно образование. Средствата от Държавния бюджет се предоставят на първостепенния разпоредител, който е длъжен да осигури пълно подпомагане в размер не по-малко от 50 на 100 от сумата. В близко бъдеще се очаква поемане на таксите за подготвителните групи в детските градини изцяло от държавата, като е под въпрос дали средствата за допълнителна храна ще бъдат премахнати, или ще останат.
Игнатова заяви, че напоследък няма регистрирани проблеми с фирмите доставчици на допълнителната храна.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново