40 нови фигури оживяват в Мултимедийния център

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
973 четения

37 нови силиконови фигури, разпределени на различни нива, ще очакват съвсем скоро туристите в разширения Мултимедиен център “Царевград Търнов”. Те ще са обградени с пищни декори, които ще потапят посетителя в средновековното минало на старопрестолния град, сподели скулпторът Борис Борисов, който създава всички фигури в музея.
Първото ново нещо, което ще видят туристите на втория етаж на сградата, след като са разгледали досегашната експозиция, е битката на Иван Асен II при Клокотница. На фона на стенопис е изобразена батална сцена, в която участват петима воюващи мъже. На заден план се вижда българският цар, а до него един от висшите му подчинени, държащ набучения на копие мирен договор с Византия, нарушен от епирския владетел Теодор Комнин. Разхождайки се из музея, гостите ще видят също интериор на църква с трима певци, сред които е и ангелогласният Йоан Кукузел. За да бъде усещането още по-вълнуващо, там ще звучат и старинни песнопения. Следва пазарна сцена, която представя търгуващи хора в подножието на крепостните стени. Там има дубровнишки и венециански търговeц, азиатец с платове и арабин, предлагащ подправки, за да се подчертае, че в Търновград своята стока са продавали хора от различни места по света. Купувачи на пазара са местен болярин и неговата съпруга, разказва Борисов.
На по-горния етаж ни посреща голяма отворена книга – Четвероевангелието на цар Иван Александър, а пред нея стоят 4 триизмерни фигури на българския владетел, съпругата му царица Теодора Сара и двамата им сина Иван Шишман и Иван Асен. Следващата сцена представя отбраната на Търново при обсадата от османските нашественици и изобразява битка на крепостната стена. След нея посетителят ще стане свидетел и на прощаването на св. Патриарх Евтимий с търновци. Накрая туристът ще се озове в зала с мултимедиен екран, представящ исторически видеа и трапеза, където аниматори в средновековни одежди ще черпят гостите с различни напитки и храни. Там те ще попаднат и на последната сцена, озаглавена “На трапезата на царя”, представяща царското семейство, музиканти и виночерпец, разкри скулпторът.
Близо 40-те нови фигури, както и предишните, са изработени от специални силикони, висококачествени смоли, железа, кожи, платове и други материали. Създаването им е отнело повече от година и половина, като с това се е занимавал екип от около 20 души.
“Първоначалните насоки за това как да изглеждат фигурите ни даде археологът проф. Хитко Вачев. Помогнаха ни и други негови колеги, защото това са хората, които виждат нещата на терен. За аксесоарите разгледахме също много миниатюри по книгите и икони. Опитахме се да има голяма степен на правдивост. Ето например битката при Клокотница – имаме два основни персонажа на българския цар и на Теодор Комнин, а в далечината се вижда семейството на епирския владетел, което по исторически данни също е присъствало и е пленено”, посочва Борисов и добавя, че в залата може да се постави и копие на колоната на цар Иван Асен II, намираща се в църквата “Св. 40 мъченици”, на която се съобщава за голямата победа.
Скулпторът се надява да е напълно готов до средата на февруари, за да може да се направят довършителните работи и обновеният Мултимедиен посетителски център да бъде отворен за посетители за празника на В. Търново – 22 март.
Като визия и качество новите фигури и сцени са на едно още по-високо ниво, така че Борисов и неговият екип се надяват да се харесат на жителите и гостите на В. Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново