3D мапинг шоу и богата програма във В. Търново за Деня на Независимостта

Публикувано на пн, 16 Сеп. 2019
4664 четения

Богата културна програма очаква великотърновци в навечерието на Деня на Независимостта. На 19 септември Община В. Търново ще зарадва великотърновци със спектакъла “Разпитът” на Христо Мутафчиев, посветен на 180-годишнината от рождението на Христо Ботев. Постановката с участието на Веселин Плачков, на която Мутафчиев е и режисьор, е създадена от исторически документи от процеса срещу Дякона. Представленията се играят само на места, в които е доказано, че има основани комитети от Апостола, обясни Нелина Църова, директор на общинската дирекция “Култура”. Във В. Търново спектакълът ще се играе два пъти в салона на читалище “Надежда” – от 17 и 19 часа, а входът е безплатен. В същия ден в МДТ “Константин Кисимов” от 19 часа е премиерата на мюзикъла “Зех тъ, Радке, зех тъ”.
На 21 септември от 16, 30 часа с дефиле пред театъра започва XIII Международен фестивал на военните духови оркестри. Официалното откриване и представяне на участниците с кратка шоу програма е половин час по-късно. Общият брой на участниците е над 200 човека. Сред тях са оркестърът на Националната гвардия на Алжир и на Академията на военновъздушните сили от град Брашов, Румъния, Представителният гвардейски духов оркестър – София, и Представителен оркестър на сухопътните войски с мажоретен състав от Троян. Символичен домакин е Фестивалният военен оркестър, който включва оркестрите на НВУ “Васил Левски” и Втора механизирана бригада – Стара Загора, и представителен курсантски блок. В 21 часа е 3D мапинг спектакълът “Царевград Търнов”, който се превърна в дългоочаквано събитие за всички българи.
Събитията по повод 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България в празничния 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм “Свети 40 мъченици”. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. на Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта “Трапезица”. След това кметът на В. Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника “Майка България” и полагане на гирлянди, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации пред сградата на Български пощи.
В 14,00 ч. жителите и гостите на В. Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур “По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал “Асенов”. През целия ден входът за Царевец и храма “Св. 40 мъченици” ще бъде свободен. От 11 до 18 часа е анимация за деца и родителите в парк “Марно поле”. Тя е под наслов “Образователна и занимателна обиколка с Нешънъл Джеографик кидс”. Проектът гостува по покана на Общината. В 14 шатри ще са обособени различни кътове – творчески работилнички, викторини и томбола. Темата е “Екология и опазване на околната среда”. В 17 ч. на сцената пред Общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро.
В 19 ч. на площад “Цар Асен I” пред Царевец ротите на НВУ “Васил Левски” ще демонстрират строеви хватки с оръжие. Половин час по-късно е заря-проверката. Тя ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В 20,15 ч. е излъчването на спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”, съпроводено с празнични илюминации. Специално за празника арка, която традиционно се издига до сградата на Български пощи, освен с цветя и зеленина, ще бъде украсена с текста на Манифеста за обявяване на Независимостта, прочетен от цар Фердинанд преди 111 г. във В. Търново. За празничния 22 септември документът отново ще бъде прочетен на три места в града – църквата “Св. 40 мъченици”, на площад “Цар Асен I” при заря-проверката и в царския дворец при издигане на българското знаме.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново