3авършиха първите сестри и акушерки от търновския филиал на МУ – Варна

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
2050 четения

Завърши първият випуск медицински сестри и акушерки на Филиала на Варненския медицински университет във В. Търново. Всички 16 медицински сестри и 17 акушерки са избрали да започнат своята професионална кариера в България и повечето вече са назначени на работа. На 12 октомври на официална церемония в МДТ „К. Кисимов“ те ще получат своите дипломи.

„След нелекото следване по време на своето 4-годишно обучение – около 80 семестриални и 4 държавни изпита, въпреки проблемите в здравеопазването и ниския социален имидж на професиите, медицинските сестри и акушерките от филиала избраха да се грижат за пациентите в родината си. Всички дипломирани акушерки са назначени на работа, 11 от тях са от В. Търново и вече работят в Отделението по акушерство и гинекология и Отделението по неонатология в МОБАЛ“, заяви директорът доц. Диана Димитрова. От завършилите 16 сестри, 11 са от старата столица, като 8 от тях са започнали работа. Други техни колеги са избрали да се върната в родните си места – Варна, Габрово, Омуртаг, Търговище, Добрич, Стара Загора и др. Средната възраст на първия випуск е 32 г.

Доц. Димитрова подчерта, че преди 4 г. по инициатива на кмета Даниел Панов и със съдействието на ОбС беше разкрит филиала на университета. През лятото на 2015 г. бяха приети повече от 20 медицински сестри и 20 акушерки.

„Аз живях 10 г. в чужбина, но след като научих за откриването на филиала, реших да се върна и това е шансът ми да сбъдна мечтата си да работя като акушерка“, сподели Мила Костадинова, която завършва с отличен успех. Отличници са също Мариана Балъкова, Мария Гецова и Ивелина Манолова, които вече практикуват професията.

„За съжаление има голям недостиг на кадри и по данни на нашия регионален регистър с всяка година възрастровата граница нараства. Особено при медицинските сестри, половината от които са в пенсионна и предпенсионна възраст. С темповете, с които се обучават сегашните кадри, смятам, че този недостиг няма да бъде преодолян скоро, затова са необходими много години“, посочи Жана Павловска, председател на Районната колегия на БАПЗГ и преподавател във филиала. Тя допълни, че около 1000 медицински сестри и акушерки годишно заминават да работят в чужбина, особено в граничните райони. В област В. Търново малко от специалистите са предпочели да работят навън.

Над 500 000 млн. лв. са инвестирани за изминалите 4 г. в търновския филиал. Със средствата са оборудвани модерни лекционни зали с видео-конферентна връзка, зали за провеждане на интерактивно обучение, богата библиотека и др., допълни доц. Димитрова. В момента във филиала се обучават 135 студенти, а преподавателите са 13 заедно с новите попълнения – д-р Иван Андреев и акушерката Любка Кръстева, която през 2017 г. бе избрана за Акушерка на годината.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново