35 общественици пишат дългосрочна стратегия за образованието във В. Търново

Публикувано на пн, 16 Дек. 2013
278 четения

35 общественици ще пишат дългосрочна стратегия за развитие на образованието във Велико Търново. Групата ще ръководи кметът инж. Даниел Панов, а в комисията участват 12 общински съветници, сред които са Лидия Прокопова, проф. Михаил Харалампиев, Деян Хаджийски, д-р Божидар Ангелов, Желка Денева, Мирослав Трифонов, Иван Александров, доц. Милен Михов, Мариян Кенаров, Стефан Михайлов, Росен Иванов и Пламен Радонов. Заедно с тях в екипа ще работят началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева, директорът на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова, училищните директори Кина Котларска, Смилена Тодорова, Ангел Янчев, Снежина Михова, Татяна Данчева, Виолета Белчева от ГД “ДНЕС” , главни учители от детски градини и училища.
Членовете на работната група бяха избрани в петък по време на първата дискусия за бъдещето на образованието, в която се включиха повече от 120 души. Обсъждането започна с обръщение на градоначалника. Посочените днес параметри, направления и приоритети в образованието са залог за устойчивото развитие и просперитета на града и региона в следващите десет години, отбеляза Даниел Панов. Той подчерта връзката между образованието, спорта, младежките политики и културата и апелира да се работи за свързване на тези важни елементи в общи политики и стратегии за бъдещето. По негови думи професионалното образование в много по-висока степен трябва да бъде съобразено със състоянието, тенденциите и спецификата на регионалния пазар на труда. Поддържането на добри контакти с бизнеса и работодателските организации е особено важно. Това е единственият начин да се отговори на очакванията на пазара и завършващите образованието си млади хора да намерят адекватна реализация на трудовия пазар, каза кметът.
До идеята за разработване на дългосрочна стратегия за развитие на образованието в Общината се стигна по време на дебата за закриването на Хуманитарната гимназия, след като ръководството й тази година не можа да реализира прием на ученици след завършен 7 и 8 клас. По инициатива на съветниците Пламен Радонов и Стефан Михайлов Общинският съвет гласува за разработването на документ с конкретна визия за бъдещето на образователната структура за период поне от 10 години.
Първото заседание на новосъздадената работна група ще се проведе на 16 януари 2014 г. Тогава ще бъде представен отчет – анализ за състоянието на образователната система в Общината през последните пет години.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново