3105 души в областта са на воден режим

Публикувано на пн, 8 юни 2020
349 четения

3105 души от четири населени места на територията на Великотърновска област са на воден режим. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция относно населените места, обслужвани от ВиК “Йовковци”, с въведен режим на водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди. Най-много са засегнатите в павликенското село Kараисен – 1103 души заради намален дебит на водоизточника, като засегната е само част от населеното място. Обособени са две зони с ред за получаване на вода – за Зона I, югозападната част и центърът на селото от 7,00 до 19,00 ч. на следващия ден. За Зона II – северозападната част, от 19,00 до 7,00 ч.
Още две села в община Павликени също са с въведен режим заради намален дебит. Това са Долна Липница със 726 жители и Лесичери с 493 души. 783 са жителите на еленското село Майско, които също са на режимно водоподаване.
От Регионалната здравна инспекция са извършили съответните проверки на обектите с обществено предназначение за спазване на здравно-хигиенните изисквания при експлоатацията им.
Общо 31 проверки са извършени през месец май в населените места за качествата на питейната вода в областта. В седем села са установени завишени стойности на нитрати – Никюп, Патреш, Алеково, Александрово, Горна Студена, Козловец и Камен. Най-високи стойности са регистрирани в Алеково и Александрово – над 98,08 mg/l при норма 50 mg/l. Леко отклонение от нормата е отчетено и в Батак. Причината за завишените стойности на нитрати във водата се дължи на неправилното торене на почвата с минерални и органични торове във водосборната област. За да бъдат намалени нитратите в питейната вода, земеделските производители трябва да прилагат строго нормите за добрите екологични практики, чрез които питейните водоизточници ще бъдат предпазени от замърсяване с нитрати.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново