2600 се подписаха срещу готвената забрана за риболов в яз. “Йовковци”

Публикувано на пт, 8 февр. 2013
2077 четения

Близо 2600 са се подписали срещу готвената тотална забрана за риболов в ръкавите на язовир “Йовковци”, съобщи Стоян Христов, съпредседател във формираната гражданска инициатива “Сдружение за спасяване на любителския риболов”. Както “Янтра ДНЕС” първи писа, въдичари от цялата страна скочиха на протест през миналата седмица след слухове, че от ВиК “Йовковци” ще бъде наложена забрана на риболова в язовира. Пред нашия екип тогава главният инженер на дружеството Николай Владков заяви, че действително ръководството на ВиК е стартирало преписка за становище от държавните институции за налагане на такава забрана. Като причина той изтъкна все по-голямото замърсяване на ръкавите с отпадъци, като по думите му оттам са изваждани цели бусове и лодки с боклуци.
Риболовците обаче не са съгласни с такава теза. “От ВиК са натоварени със задължението да осъществяват контрол по цялата брегова ивица на язовира. Ние твърдим, че такъв не се осъществява. Ако това ръководство на дружеството не може да се справи със задълженията си по закон, ще настояваме за смяната му”, категоричен е Христов. Риболовецът напомни, че такава забрана не съществува за нито един от големите питейни язовири в страната и няма основание тя да се налага тук.
Участниците в гражданската инициатива все още не се получили ясен и категоричен отговор от държавните институции относно искането на ВиК “Йовковци”. Получаваме противоречива информация за това, какво предстои да се случи, сподели Христов. След приключване на подписката риболовците ще искат среща с кмета на Общината Даниел Панов и областния управител проф. Пенчо Пенчев, а подписката ще бъде разпратена до всички институции, имащи отношение по въпроса.
Ако разговорите ни не доведат до нищо, сме готови и за протест. Нещата са много сериозни, допълни Христов.
Пламен КАРАИВАНОВ,  сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново