24 училища минават на електронни дневници

Публикувано на ср, 11 Сеп. 2019
1968 четения

24 училища във Великотърновска област са заявили, че ще използват само електронни дневници през новата учебна година. За сравнение м.г. само 4 имаха готовност за въвеждането им, посочи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Общо 83 са училищата в областта, като 57 от тях са посочили, че ще използват и електронен, и хартиен дневник, а само две – частното училище в Русаля и ОУ “Васил Левски” в Средно село, ще имат само хартиени. В Средно село причината е проблеми с интернет мрежата в селището, но се очаква догодина и двете училища да преминат на електронни дневници, с което ще се улесни работата на учителите, а родителите да получават в реално време информация за оценките, отсъствията, забележките и други известия за техните деца.
Пионер при въвеждането на електронни дневници е търновското ОУ “Бачо Киро”, в което от 16 септември няма да има и ученически бележници, тъй като законът позволява личната кореспонденция с родителите да се води и в електронен формат. Онлайн достъп до училищната информация вече ще има във всички училища във В. Търново.
Данните бяха изнесени на заседание на Областния координационен център за представяне готовността за обхващане в предучилищни и училищни групи на всички подлежащи деца и ученици през учебната 2019/20 г., което откри областният управител проф. Любомира Попова. Общо 1697 деца са записани в 1 клас в областта, което със 150 повече спрямо предходната учебна година. Най-много първокласници има в община В. Търново – 623 или с 28 повече. “През лятото направихме проучване и установихме, че не малка група родители предлагат децата, които са на 6 г., да започнат своето обучение в първи клас. Част от бъдещите първокласници са деца, завърнали се от чужбина и обхванати в образователната система благодарение на усилията на Механизма по обхващане и задържане на децата в училище”, отчете още инж. Личева. По думите ѝ има разминаване между данните на ГРАО и списъка на записаните в учебните заведения. В община В. Търново е установено, че има 177 деца, които не са записани в първи клас. Направената проверка е показала, че 89 от тях са заминали за чужбина, 49 са записани в други училища, а 24 в детските градини. Извършена е проверка за още 15 деца, като досега само за три от тях няма данни, уточни Пенка Игнатова, директор на общинската дирекция “Образование”.
На 13 септември ще бъдат готови списъците на записаните осмокласници в региона, тъй като част от учениците все още не са положили поправителни изпити. Някои от паралелките са с по-малък брой ученици и са включени в списъка на защитените, тъй като са важни за работодателите, заявили нужда от подготвени кадри в определени сектори.
В 3 училища от областта ремонтите ще продължат и след 16 септември, отчете шефката на РУО. Едно от тях е СУ “Ем. Станев” в старата столица, където предстои ремонт на физкултурния салон и актовата зала. Довършителни дейности има и в ОУ “Д. Благоев” във В. Търново, където все още не е приключил ремонтът на покрива. В СУ-то в Елена предстои да бъде направено саниране на сградата. И в трите учебни заведения директорите са уверили, че дяма да бъде нарушен учебният процес.
До 1 октомври всички училища са заявили, че ще имат нужното гориво за есенно-зимния сезон. Изготвен е и график, по който ДАИ ще извърши технически преглед на автобусите, извозващи децата в съответните общини.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново