225 българи имат възможност да се обучават безплатно в Русия

Публикувано на нд, 24 февр. 2019
343 четения

Значително нараства броят на българските младежи, които искат да следват в руски университети. Това заяви в старата столица Роберт Шестаков, представител на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. Във Велико Търново той представи правителствената програма, която дава възможност на 225 българи да се обучават безплатно в бакалавърска, магистърска или докторантска програма в Русия. За сравнение през 2014 г. безплатно в Руската федерация са учили 50 студенти.

С най-висок рейтинг и най-предпочитани от българските младежи са университетите в Москва и Санкт Петербург. Шестаков поясни, че младите хора записват най-често в хуманитарните специалности, но напоследък има заявен интерес към „Биология”, „Генетика”, „Ядрена физика”, а „Аерокосмически изследвания” е хитът сред българите. От най-търсените специалности са също медицинските, „Право”, „Икономически мениджмънт”, „Политология”.

Кандидатстването е по документи. Обучението е напълно безплатно, на всички са гарантирани държавни стипендии, независимо от техните оценки. Студентите получават по право и места в общежитията и възможност да се хранят в студентските столове, на цените на руските студенти. При отличен успех повечето университет дават и допълнителна стипендия. Например във Финансовия университет в Москва, стипендията с допълнителните доплащания, стига 6-7 хиляди рубли, което е достатъчно за издръжката на студента.

От 2013 г., когато стартира прoграмата за безплатно обучеnие в Русия, около 800 българи следват в руски университети.

Подобна среща в РУО – Велико Търново се провежда за трета поредна година.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново