21 ученици от Езикова гимназия стигнаха до финалния кръг на националните олимпиади

Публикувано на ср, 12 юни 2019
104 четения

21 възпитаници от VIII до ХII клас на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново са се представили на финалния кръг на националните олимпиади по английски, немски, френски, испански и руски език. Десетокласничката Валентина Блажева е заела трето място в страната на олимпиадата по английски. Тя е постигнала успех и на националния кръг на състезанието Longman Competition, като с резултат от 72,50 точки е класирана трета.
Особено успешна е била годината и за учениците от паралелките, изучаващи немски език. Четирима младежи са участвали в националния кръг на олимпиада по немски. Ванеса Мария Мюл е на първо място сред осмокласниците в България, а Есин Еджевит е втора за IХ клас. Търновски гимназисти са участвали с пиеса по авторски сценарий на Бояна Узунова в Националното състезание за театър на немски език в Пазарджик, а Иван Желязков и Веселин Врачовски са с награди в категорията за най-добра мъжка роля. Десетокласничката Лилия Ангеличева е представила гимназията в националния кръг на състезанието “ЛЕЗЕФЮКСЕ”.
Тази година 21 ученици ще получат Международна немска езикова диплома, като 16 от тях за ниво С1 и 5 – за ниво В2.
Много постижения в различни национални конкурси и състезания имат и изучаващите френски език в гимназията. Четирима са класирани за националния кръг на олимпиадата, като Даница Христова е пета сред осмокласниците в България, а на абитуриентката Денислава Тодорова националната комисия присъди оценка Отличен (5,75).
Младите франкофони са участвали и в конкурсите “Предизвикателството да четем” и “Мараттн д’екритюр”. В категорията “Поезия” на маратона по писане, организиран от Френския институт и Асоциацията на преподавателите по френски език в България, призовата първа награда е получила Денислава Тодорова, съвместно с Йоана Йорданова и Петя Петкова от ХII клас.
Френски езикови дипломи (DELF), издавани от френското министерство на националното образование, получават 10 ученици. Четири ученички от ХI са подготвили и защитили отлично свои разработки на френски език и заслужено ще получат сертификат за билингвално обучение, подписан от МОН и Френския институт. Това са Мария Маринова, Мирослава Демирева, Силвия Минкова и Траяна Долчинкова.
30 ученици са участвали в олимпиада по испански език, като 10 от тях са класирани за националния кръг. Елеонора Дончева е на първо сред учениците от Х клас, а Александра Младенова е класирана на трето място сред деветокласниците.
Елеонора е завоювала и първото място в Националния конкурс за превод. Ивена Ченова и Леонора Петкова от VIII клас са се явили на конкурс и са получили стипендия, с която са участвали в XI Международен форум за световно културно наследство, проведен в Испания. 12 ученици от XII клас са получили дипломи за владеене на испански език (DELE) на ниво В2, а двама се показали резултати за по-високото ниво – С1.
Руски език се изучава в гимназията само като втори чужд, но успехите на учениците, които са го избрали, са много добри. През тази година абитуриентката Маринела Савова се е представила отлично на националния кръг на олимпиадата в Плевен. В международното лингвистично състезание “Русский медвежонок” избралите да изучават езика на Пушкин достойно са завоювали пет челни места.
Златаровци имат достойна изявя и по философия. Александра Кияшко и Саша Йонова са лауреати на Трето национално състезание за философско есе, организирано от Философския факултет на ВТУ.
Ученици от френските паралелки са участвали в проекта, подкрепен от Френско-германската служба за младежта и посветен на ролята на музиката за френско-германското помирение и разбирателството на Балканите. Разработката разкрива невероятни възможности пред учениците за взаимно опознаване на културите и образователните системи, а на учителите предоставя поле за споделяне на добри педагогически практики. Изключително ползотворни са и дейностите по проекта с работни езици френски и английски “Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето”, чрез който гимназията си сътрудничи с училища от Франция, Румъния и Литва по “Еразъм+”. През септември търновското училище ще бъде домакин на поредната мобилност.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново