20 нови атракции предлага музеят на илюзиите във Велико Търново

Публикувано на чт, 4 юни 2020
10753 четения

20 нови атракции предлага музеят на илюзиите във Велико Търново, който отново работи. Така илюзиите вече наброяват 83, а амбицията на създателите му е те да надхвърлят 100.
Според собствениците на музея, той е най-хубавият и най-големият в Европа не само заради площта си, но и заради големия брой илюзии. Те са представени по възможно най-приятния и интуитивен начин на площ от 500 кв. м., разположени в 5-етажна сграда. Единствено тук в целия свят може да се види илюзията “Старо Търново”. Посредством VR-очила тя връща зрителя 100 години назад във времето, като дава възможност да се съпостави сегашната гледка към местността Боруна с пейзажа отпреди век. Музеят представя обновена “Стая на Еймс”, която е проектирана за първи път от офталмолога Еймс през 1946 г. Любопитно е да се спомене, че тази илюзия е използвана и при заснемането на кино-продукцията “Властелинът на пръстените”.Сред другите новости са картина с тиранозавър, който “напада” посетителя, изображения, които се променят погледнати през цилиндър и др. Сред любимите илюзии на създателите са летящата, светеща електрическа крушка, и “Кадифените жици”, които карат ръцете на докосващия ги да “омекват”. Голяма част от атракциите са от Австралия, Виетнам, Малайзия, Финландия и други държави от цял свят. Не по-малко интересен за посетителите е и трезорът на банката, която се е помещавала в сградата.
В музея вече е поставен и реалистичният макет на крепостта Царевец, който е с внушителните размери 3,7 на 1,5 метра. Впоследствие на него ще бъдат излъчвани специални аудио-визуални прожекции, наподобяващи спектакълът “Звук и светлина”. За децата в съботните сутрини ще бъдат организирани забавления с илюзионисти.
Интересът на туроператорите към музея е много голям. Така е и с индивидуалните посетители, които пристигат във В. Търново от цяла България дори само заради него. При откриването му на 3 март само за ден той е бил разгледан от около 1200 души, споделиха създателите му. Обиколката обикновено отнема около час, а в помощ на гостите работят 4-ма екскурзоводи. Освен с информация и напътствия, те помагат на посетителите и със снимките за спомен, които са почти задължителни, за да излезе всеки удовлетворен и усмихнат.
“Идеята на камерите в музея е не толкова да осъществяват охранителна дейност, колкото да наблюдаваме интереса на хората към различните илюзии. Така непрекъснато ще се променяме и ще обновяваме експонатите с нови и интересни неща”, сподели Петър Бояджиев, който е председател на сдружението-собственик. Той допълни, че вече планират създаването на още два музея във В. Търново, но за целта очакват подкрепа от Министерството на културата.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново