20 млн. лв. са необходими за ремонт на два манастира

Публикувано на пт, 14 Авг. 2020
814 четения

20 млн. лв. са необходими за основен ремонт и реконструкция на два от най-старите манастири в страната и в региона. Това са Плаковският “Свети Пророк Илия” и Килифаревският девически манастир “Рождество Богородично”. Средствата за тях ще се търсят по Оперативна програма “Региони в растеж”, като целта е двете духовни средища да станат още по-привлекателни за поклонници и туристи.
В края на миналата година регионалното министерство обяви, че ще осигури финансиране за пет манастира, обявени за паметници на културата – Бачковския, Троянския, Кремиковския, Килифаревския и Плаковския, както и за три църкви. През май т.г. Министерство на културата одобри проекта за манастир “Свети Пророк Илия”, който включва основни реставрационно-консервационни дейности на изгорелите крила, както и изграждане на туристически атракции.
“Вече има издадено разрешително за строеж от Община В. Търново и за двата манастира, а с подготвените проекти ще се кандидатства през Управляващия орган на оперативната програма. За всеки от тях ще се търси финансиране в размер на 10 млн. лв.”, уточни арх. Драгомир Йосифов, автор на проектите за обновяване на манастирите (на снимката). Той уточни, че те включва сериозни мерки не само за реконструкция на обектите, но и много съпътстващи дейности по облагородяване на района около тях. Очаква се проектите да бъдат разгледани през септември и при одобрение да започнат мащабните дейности по обновяване на двете духовни средища.
Плаковският манастир е един от най-старите у нас, основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е разрушен. Възстановен е около 1450 г., като през годините многократно е разграбван и опожаряван. Последният пожар е през 1949 г. Въпреки тежката му съдба манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф. Величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Уста Колю Фичето. Освен високата си културна стойност, манастирът е свързан и с героичната ни летопис, тъй като зад стените му са се разиграли не едно и две съдбовни за нашата история събития. Сред известните личности, които често са гостували там, са Неофит Бозвели и Софроний Врачански. Именно в Плаковския манастир през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на обителта отец Сергий.
Не по-малко ценен е и действащият девически манастир “Рождество Богородично” край Килифарево. Той е основан между 1348 г. и 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. Според проекта за ремонт и реставрация ще бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост над река Белица.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново