20 г. търновци чакат да направят път към жилищните им блокове

Публикувано на ср, 19 юни 2019
1320 четения

От 20 години десетки семейства, живеещи в кв. “Зона В”, чакат да бъде изграден нормален път до домовете им. Хората от ул. “Димитър Рашев” № 20 и 22 попадат в абсурдната ситуация да плащат за услугата такса смет, каквато реално не ползват и се налага да носят сами торбите с отпадъци от вкъщи до най-близкия контейнер, тъй като такива около тях няма.
Сградата се оказва непристъпна не само за живеещите, но и за линейка, пожарна или такси. Единственият път до входовете е тясна пътечка, която хората сами са си проправили преди години. Освен до жилищата си, те нямат достъп и до гаражите, които на практика никога не са използвани като такива. Проблемът започва още с построяването на блока, който през 2005 г. е узаконен. По проектите тогава се предвиждало подходът към западните гаражи да се осъществява през новия път, който трябвало да се изгради. Но след време е направено някакво изменение, за което хората не са били уведомени, а подходът към гаражите им е предвидено да става от юг, което е нелогично предвид голямата денивелация.
Очакванията на хората най-накрая проблемът им да бъде решен с изграждането на новата пътна връзка удрят на камък, а последната жалба попарва надеждите им, че някога ще имат асфалтирана улица. Затова сега живеещите в квартала се обръщат за съдействие към общинския съветник Валерия Дончева, а казусът влиза за обсъждане в Общинския съвет. “Новият път на ул. “Иларион Драгостинов” е почти завършен, а състоянието на инфраструктурата около ул. “Димитър Рашев” си остава същата. От хронологията в комуникацията между собствениците през последните месеци и Общината разбирам, че ситуацията е “Параграф 22”. Отговорът от Общината е, че от гледна точка на пътната безопасност не е допустимо и технически възможно осигуряването на транспортно обслужване на гаражите от страната на новия път. От написаното става ясно, че достъпът трябва да се осигури от източната част на сградата (както досега), т.е. както е било през последните 20 г. Смятам, че не е нормално в 21 век да се живее в подобна ситуация”, категорична е Валерия Дончева. Въпросите, които ще отправи към кмета Даниел Панов, са свързани с това планира ли се изграждане на алтернативна транспортна връзка до гаражите към сградата на ул. “Димитър Рашев” № 22, проучват ли се варианти за разширяване на пътната връзка от източната страна на сградата с цел осигуряване на нормален достъп до нея и по какъв начин е организирано сметосъбирането на въпросната улица. Не по-малко важен е и проблемът с отводняването, тъй като при големия наклон на новата пътна връзка водите от снеговете и дъждовете ще слизат до сградата и мазетата и гаражите на хората постоянно ще са наводнени.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново