20-етажна сграда и много висящи градини в проекта на арх. Нарди

Публикувано на пн, 1 окт. 2018
1000 четения

Модерни сгради с височина до 60 м, много зеленина, музеи, зони за спорт и подземни паркинги предвижда проектът на италианския архитект Клаудио Нарди, който спечели международния архитектурен конкурс за нов градски център на В. Търново. Той представи идейната си разработка в петък вечерта в голямата зала на Общината и запозна присъстващите със своите виждания и решения за терена. Проектът включва няколко кули, като най-високата сграда е с височина 20 етажа, но може да бъде намалена, съобразно предпочитанията на възложителя в лицето на Общината, уточни арх. Нарди. Заложени са подземни паркинги с площ от 55 000 кв.м, а общата площ на зелените покриви и висящи градини е 118 000 кв. м.
“За първи път идвам във В. Търново и за мен е голяма емоция да съм тук. Имах възможността да разгледам Стария град, новата част и терена на Старото военно училище. Моето виждане като архитект е, че този терен трябва да бъде променен, за да се превърне в нов градски център. Архитектурата може да приеме различни идентичности, но лично аз харесвам тази, която дава възможност за трансформация, функция и промяна в образа на сградите”, заяви пред пълната зала арх. Клаудио Нарди. Той представи пред присъстващите и своите виждания за съвременната архитектура, след което подробно разясни концепцията за Експозиционния център и градоустройство за терена с площ от 190 дка.
“В проекта за В. Търново сме представили своите виждания за развитие, спазвайки заложените в конкурса изисквания. Основният план съчетава идеята за съвременна архитектура, която е в синхрон с естествената среда в района и връзка с историческия град. Теренът е с много голяма площ, което ни провокира да развием вертикално строителство. Постройките ще имат в по-голямата си част приземни етажи, ще са свободни и отворени. Предвидени са зелени площи с по-големи и по-малки площадки за спорт и отдих. Горната част на парка е отворена, за да може от единия край до другия да се вижда Старият град”, обясни арх. Нарди. От това ниво започва изграждането на няколко високи по-разчупени сгради, които ще бъдат изградени от материали, доближаващи ги до естествената среда и отговарящи на изискванията за устойчивост при земетресения. 60 % от сградите ще са със зелени покриви и висящи градини, каквато е тенденцията в редица модерни градове и дори влизат като задължително условие в съвременната архитектура.
Паркът ще е продължение на пространството, което слиза надолу към реката, а за удобство на жителите и гостите на града са предвидени 50 000 кв.м подземни паркинги. Цялото застрояване ще заеме само 40 % от цялата площ на терена на Старото военно училище, съгласно изискванията на конкурса. За това е избрано именно вертикалното строителство, за да може останалите 60 % да бъдат използвани за пешеходни зони, велоалеи и места за отдих.
Според именития архитект, който има богат опит зад гърба си, вдъхновението за всеки проект идва от мястото, от терена и вниманието към най-малкия детайл, както и от виждането в цялост на това, което може да бъде изградено.
Според Интегрирания план за градско развитие Експозиционният център ще бъде разположен между Пети корпус на ВТУ и Областна администрация. Той ще е с изглед към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Приземният етаж е предвиден за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, ще има книжарница и офиси. На първия етаж ще има голяма зала с капацитет 1200 места, проектирана така, че да има възможност за разделянето ѝ на по-малки помещения. За фасада на Експозиционния център италианският архитект залага на плътна вертикална дървена слънцезащитна система, която акцентира върху облия формат на сградата.
Освен идейния си проект за старата столица, италианският архитект представи и част от своята работа – Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, построен около сградата на бившата фабрика Шиндлер, и новата сграда на кметството, също в Краков. Днес около музея в полския град са построени много нови сгради, което изцяло променя облика на района, излизайки от рамките на старата част. За изграждането му са използвани материали, които са вдъхновени от самия град Краков, а финансирането е осигурено от Европейския съюз.
Вторият голям проект на арх. Нарди, който бе представен, е новото кметство в Краков, който тази година ще навлезе във финалната си фаза, а изграждането му се реализира чрез публично-частно партньорство. Дело на арх. Нарди са Музеят на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство “Мандрагора”, Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower (офис сграда) в Аман, Йордания, както и редица частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив. Любопитен факт е, че арх. Нарди проектира и за едни от големите имена в модната индустрия.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново