20 дръвчета за 20-ия си рожден ден засадиха SOS Младежки домове

Публикувано на ср, 20 Ное. 2019
510 четения

Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”, и бивш възпитаник на SOS Детски селища в България засадиха една от фиданките.

Със засаждане на 20 дръвчета във В. Търново бяха отбелязани 20 г. от разкриване на първия SOS Младежки дом в Югоизточна Европа. Фиданки бяха посадени в новопостроения Кризисен център, който скоро ще отвори врати, за да приеме 30 обитатели.
“Изключително съм развълнувана, защото днес честваме 20 г. от едно иновативно начало. Преди две десетилетия във В. Търново отвори врати една непозната до този момент в България нова социална услуга – SOS Младежки дом. Първите обитатели бяха 6 юноши, израснали в SOS Детско селище в Трявна. В. Търново бе избрано за приемник на тази услуга, защото е културен, образователен и исторически център. През 2000 и 2004 г. отвориха врати още два Младежки дома в старата столица”, разказа Милка Илиева, управител на SOS Младежки домове във В. Търново.
“Този модел, който стартира от SOS и от Младежките домове даде добрата посока да създаваме мрежата и от съпътстващите услуги, за да може да разширяваме партньорството на социалната, образователната и здравна подкрепа. След толкова години ние имаме целия набор от грижи, които са в подкрепа на децата и на семействата в нужда”, заяви Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” към Община В. Търново.
Регионалният представител на SOS Детски селища в България Иван Христофоров подчерта, че неправителствената организация и местната власт работят в прекрасен синхрон и неслучайно са носители на награди за тяхната съвместна дейност. “Нека тези 20 дръвчета, които днес ще посадим, да се множат, за да ни напомнят, че във В. Търново посятото дава винаги добри плодове”, пожела Христофоров.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново