20-30 кандидати за учители са се борили за едно свободно място

Публикувано на вт, 24 Сеп. 2019
3478 четения

По 20-30 кандидати за учители са се борили за някои от обявените свободни места в училищата във В. Търново и другите по-големи градове от областта. По данни на директори на детски градини и училища интересът преди началото на тази учебна година е бил много засилен, информира Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование” в Община В. Търново. Десетки са били кандидатите за едно място в ОУ “П. Р. Славейков”, ОУ “Бачо Киро”, СУ “Ем. Станев”, ДГ “Рада войвода” и др.
Директорите са изразили своето задоволство, че вече имат възможността да избират сред множеството кандидати, за да намерят подходящия, който да отговаря на изисквания за стандарта на качество на педагозите.
“За наша радост приключи периодът, в който учители бяха наемани просто за да запълнят свободното място поради липса на кандидати. Чрез избора, който имат директорите и чрез засилената бдителност на родителите, напоследък това вече не се случва. Наблюдава се и добра тенденция, при която директорите на училища и детски градини вече се договарят с деканите на факултети и още сред младите студенти те набелязват тези, които след завършването си ще започнат работа при тях.”, каза Игнатова. Според нея всичко това се случва благодарение на съвместната работа на Общината, ръководителите на образователните институции и РУО, като правилните действия в тази насока вече дават своите добри резултати.
Началникът на Регионалното управление на образованието във В. Търново Розалия Личева посочи същата тенденция. Според нея засиленият интерес към свободните места за учители, които бяха обявени преди настъпването на новата учебна година, определено се дължи преди всичко на финансовата обезпеченост на професията. Политиката за подкрепа на учителите и стартовата заплата при започване на работата се оказва наистина сериозен мотив. От друга страна, и областта разполага с университет, обучаващ именно такива кадри, което е добре за училищата и детските градини, които се нуждаят от тях, подчерта Личева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново