19 деца намериха ласка и топлина в приемни семейства в Павликенско

Публикувано на пт, 23 авг. 2013
178 четения

Общо 19 деца са намерили семейна ласка и топлина от стартиране на проекта “И аз имам семейство” в община Павликени досега. Само през последните месеци щастието да имат “мама” и “татко” са изпитали няколко малчугана, от които три са реинтегрирани в биологичните им семейства, още две са осиновени през юли.
Община Павликени има вече доста добър опит в тази област. Срокът за работа по проект “И аз имам семейство” на общината в партньорство с Агенцията за социално подпомагане се удължава до края на май идната година – стана ясно тия дни. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейски социален фонд. Проектът е в синхрон с изпълнение на националната стратегия “Визия за деинституционализацията на децата в Република България” и е насочен към развитие на приемната грижа като алтернатива на настаняването на децата в специализирани институции.
Екипът по приемна грижа към проекта и експертите от отдел “Закрила на детето” при Дирекция “Социално подпомагане” в Павликени подкрепят приемните родители и наблюдават адаптацията и развитието на децата.
В момента още 23 семейства са изявили желание да приемат деца от институции. Три от тях са се отказали от участие в проекта, 14 са одобрени от Комисия по приемна грижа, а с 6 продължава процесът на оценка и обучение.
Елка СПАСОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново