1800 деца от различни етноси показаха своите таланти във Велико Търново

Публикувано на пн, 8 юни 2015
717 четения

Маргарита Попова се хвана на хорото с участниците във фестивала.

Ромски, български и турски традиционни обичаи бяха представени през почивните дни във Велико Търново по време на Международния детски ромски фестивал “Отворено сърце”. В продължение на три дена около 1800 деца от различни етноси превзеха фестивалната сцена в парк “Марно поле”. Те пяха, танцуваха, рецитираха и се веселиха заедно. Млади таланти от близо 150 самодейни състава пристигнаха в старата столица от всички краища на страната, за да участват в 12-ото издание на единствения у нас празник на детската толерантност.
Вицепрезидентът Маргарита Попова беше специален гост на фестивала в петък. Тя аплодира пъстрото шествие, което премина по главната улица на В. Търново, а след това приветства участниците. “Дойдох в старата столица за пореден път с отворено сърце и знам, че всички вие сте тук с преизпълнени от любов сърца, за да покажем, че можем да правим хубави неща, когато сме заедно”, каза г-жа Попова. Тя благодари на кмета Даниел Панов и на организаторите от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” за прекрасния празник
С благодарност към неправителствената организация се обърна и кметът Даниел Панов, а след това се обърна към децата. “Надявам се за краткото време, в което ще бъдете във В. Търново, да усетите духа и атмосферата на средновековната столица на България. Всички трябва да знаете, че Велико Търново е бил 208 г. столица на Средновековна България. От тук се е управлявала цялата държава”, подчерта градоначалникът. Сред официалните гости на тържеството бяха посланиците на Великобритания Ема Кейт Хопкинс и на Индия Раджеш Кумар Сачдева.
Във фестивалната програма се включиха деца и младежи от над 110 училища от цяла България, които изучават СИП “Фолклор на етносите”, “Ромски фолклор” и участват в дейности за намаляване на отпадането от училище. Своите умения представиха и ентусиастите от Младежките групи за толерантност от Шумен, Бургас, Пловдив, Благоевград, Враца и Велико Търново, както и доброволци от Центровете за развитие на общността в 15 общини в България, Македония, Румъния и Гърция.
В парк “Марно поле” по традиция имаше изложение на ромските занаяти. Майстори от различни ромски групи подредиха свои произведения. Многобройните посетители видяха отблизо как копанари правят дървени лъжици и вретена, докоснаха се до калайджийството и ножарството. В друго ателие демонстрираха плетене на кошници от върбови клонки, рогозки и други традиционни предмети. Занаятчиите с охота обясняваха на всички тънкостите в занаята. Търновци и гостите на града опитаха традиционни ромски ястия, които бяха приготвяни на място.
По време на фестивала стартира и дарителска кампания в помощ на детските градини в селата Камен, Раданово и Виноград. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на играчки и материали за заниманията на децата. Трите детски заведения са включени в програма на Световната банка за изследване и подпомагане на предучилищни структури. Нейната цел е в някои от забавачките да се поемат изцяло таксите на определен брой деца на случаен принцип, а в други това да е частично. Градините в трите села са в контролната група на проекта, където посещаемостта на децата ще се наблюдава, но няма да се предоставят средства за плащане на таксите, обясни Теодора Крумова от център “Амалипе”. Затова от екипа са решили да подпомогнат тези учебни заведения финансово.
В рамките на “Отворено сърце” се проведе и кръгла маса по въпросите на интеграцията и толерантността. По време на форума от Център “Амалипе” отчетоха резултатите от своята работа по образователната програма за намаляване на отпадането на ромските деца от училище. Активно работещите училища са успели да намалят отпадането на ромски деца от учебни занятия с 3 на сто, а ако от тях бъдат изключени заминалите за чужбина ученици, процентът пада до под 0,5. В същото време в контролната група училища увеличението на отпадналите ромски ученици стига до 15 %, подчерта Теодора Крумова.
Част от съпътстващата програма на фестивала бе и представянето на сборника “Звезден ромол”, което се проведе в лапидариума на Археологическия музей. Книгата включва портрети на известни ромски творци, а негов съставител е писателят Васил Чапразов.
З. ГЕОРГИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново