18-и Етърски пехотен полк става патрон на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Публикувано на вт, 21 февр. 2017
286 четения

Осемнадесети пехотен Етърски полк ще е патрон на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Решението беше взето по време на редовната отчетно-изборна конференция на организацията, която се проведе в събота във Велико Търново.
Полкът е създаден на 1 април 1889 г. с княжески Указ № 11, като се формира от 2 и 3 дружини на 6 пехотен Търновски полк. Значителна е ролята на етърци във войните за национално обединение – Балканската и Междусъюзническата, както и в Първата и Втората световна войни, разказа председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полковникът от резерва проф. Михаил Харалампиев, който беше преизбран на поста. На форума присъстваха делегати от десетте общини на областта. Сред гостите беше полковникът от резерва проф. Георги Камарашев, заместник-кмет на Община Велико Търново. Той приветства участниците от името на градоначалника Даниел Панов, който е майор от резерва.
По време на форума беше направен отчет за дейността на Съюза в областта за периода 2013-2016 година. Отчетено беше, че общинските организации на СОСЗР по места и в областния център са вземали активно участие в родолюбивите и патриотични мероприятия и чествания. В общините Велико Търново и Горна Оряховица офицери от съюза са провеждали занятия по начална военна подготовка в част от средните училища. Общинската организация на СОСЗР в старата столица се гордее, че по нейна инициатива беше възстановен и честван през 2015 и 2016 години гарнизоният празник на великотърновските полкове, заяви проф. Харампиев.
На конференцията бяха избрани и делегати за редовния девети конгрес на Централния съвет на съюза, който ще се проведе в София през септември, съвместно с тържествата по 110-годишнината от създаване на офицерския съюз.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново