17-годишният Александър се нуждае от средства за животоподдържаща терапия

Публикувано на пн, 11 Февр. 2019
1173 четения

17-годишен младеж от Павликени страда от сериозно автоимунно заболяване – гломерулонефрит, заради което се налага на семейството му периодично да осигурява сериозни непосилни суми за поддържаща терапия в Турция. Преди година и половина Александър Петев Маринов е диагностициран с болестта внезапно, след като вдига температура.
“Отидохме при един лекар тук, в Павликени, той ни каза да заминаваме директно за София, там взеха биопсия и чухме страшната диагноза. Лутахме се дълго време, ходехме по различни лекари, уплашихме се, той не реагираше добре на леченията и решихме да отидем на консултация в Турция. Лекарят там веднага назначи терапия – вливания с “ендоксан”. Започнахме терапията, но тя е много скъпа. През около три месеца се налага да имаме по 3-4000 лв., за да я осигурим”, разказва майката на болното момче Маргарита. Това е поддържаща терапия, тъй като за болестта на Александър лечение няма.
Помощни средства от държавата семейството не може да получи, тъй като лечението се извършва в държава, която не е членка на Европейския съюз. “В България също се прилага подобна терапия, но вече започнахме с посещенията си в Турция, където трябва да наблюдават състоянието на Александър поне докато навърши 18 г., сумите обаче са абсолютно непосилни за нас”, разказва още Маргарита.
В Павликени са поставени дарителски кутии на няколко места в града, но от средства за лечение се нуждаят и други хора, затова събирането дори на малки суми е много трудно. “Във В. Търново също са поставени 2-3 кутии, но нямам повече познати хора, които да помоля за помощ”, обяснява майката на Александър.
Лечението е подобно на химиотерапия и самият Александър често се чувства отпаднал след вливанията, но като цяло се наблюдава подобрение на състоянието му. Лекарите обаче не дават гаранция, само добри прогнози. А при влошаване на състоянието му на него ще му предстои трансплантация или хемодиализа.
На 11 март Александър отново заминава за поредно вливане в Турция. “За това пътуване имаме събрани парички, но ни предстоят още много неща и не знам как ще се справим”, споделя Маргарита. Средства семейството събира чрез дарителска сметка, PayPal, както и профил в платформата “Help Karma”. Ще бъде много полезно и ако някой може да помогне с поставянето на дарителски кутии в различни обекти. “Всяка помощ за нас е лъч надежда, ще съм безкрайно благодарна за всякаква инициатива”, признава още майката на Александър.
PayPal: help.alexander@abv.bg
IBAN BGN – BG29STSA93000025134111
IBAN EUR – BG49STSA93000025134139
титуляр – Александър Петев Маринов, клон гр. Павликени
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново