163 са регистираните с коронавирус

Публикувано на сб, 21 Мар. 2020
445 четения

163-ма са регистрираните с коронавирус в България, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния си брифинг днес. Три продължават да са смъртните случаи в страната, а вече има и трима оздравели, които са изписани от болничното заведение. 18 са новите случаи в София, като така те стават общо 103. Нови двама заразени има в Бургас. Те са контактни на първите регистрирани случаи в крайморския град и общия брой нараства на 4-ма. В град Пещера вече има първи регистриран случай. Средната възраст на починалите до сега е 75 години.

„Искам да напомня, че в България до момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика и никой, никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора“, каза ген.-майор проф. Мутафчийски. На журналистически въпрос той отговори, че засега няма хипотеза, при която да се наложи забрана за пазаруване на хора над 60-годишна възраст извън препоръчания им часови диапазон от 8.30 до 10.30 ч.

Председателят на Националния оперативен щаб сподели, че пикът на заболеваемостта няма как да бъде ясно прогнозиран. Въпреки, че все още страната ни се движи в ниската част на кривата, от вчера се наблюдава разколебаване и повишение с цели 30 нови случая, което е ясен признак за покачване.

„Явно пикът няма да е този месец. Дали ще е края на април или май, дай Боже да е тогава, а не септември, защото ако продължаваме със същата скорост до септември, то тогава много малко от нас ще останат тук да дават брифинг“, каза ген.-майор проф. Мутафчийски.

Председателят на щаба опроверга информацията, че има заразен човек от президентството. Той изрази и искреното си учудване за разпространяващата се информация, че ще се пръска с хеликоптери против коронавирус. В момента се обработва против комари и единственото логично обяснение за използването на летателни машини би било това, добави още ген.-майор проф. Мутафчийски.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново