1500 ученици от 12 училища храни всеки ден кухнята-майка в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”

Публикувано на пт, 30 Ное. 2018
3334 четения

На кухнята-майка на ОУ “Св. П. Евтимий” във В. Търново, където всеки ден се приготвят до 1500 порции вкусна храна, гостува екип на “Янтра ДНЕС”. Нейните услуги ползват 12 училища в общината, включително и тези в Самоводене, Дебелец, Килифарево и Ресен. С два автомобила храната се разнася в термофорни съдове до учебните заведения, за да е топла. Готви се супа, основно ястие и десерт, като се спазват всички изисквания за здравословно хранене. Използват се единствено продукти, които отговарят на БДС, не се прилага пържене, а храната е почти безсолна. По специален рецептурник на здравното министерство се определят менютата. Екип от специалисти при училището – готвач, фелдшер и директор, ги одобрява, но те са така подбрани, че да не се повтарят през месеца. Това прави храната разнообразна, пък и готвачите се съобразяват с вкусовете на децата, които, например, много обичат кашкавал на фурна. Седмичното меню се окачва на определено място в стола на училището и всеки го вижда, любезно разказва директорът на “Св. П. Евтимий” Иваничка Петкова.
Режийните разноски на кухнята-майка изцяло се поемат от Общината, а това доста облекчава родителите. Цял дневен купон струва 1,80 лв., а в менюто влизат супа, ястие, десерт и хляб. Но има деца, които предпочитат да се хранят без супа, като цената на този купон е 1,45 лв. Други избират супа, второ и хляб за 1,50 лв. Когато ястието е с месо, цената му е 1 лв., ако е постно струва 0,70 лв. Отделно супата е 0,35 лв., а десертът – 0,30 лв., обяснява счетоводителката на кухнята Наталия Калайджиева. Тя допълва, че на място се прави и топла закуска с чай, мляко или сок, която струва 0,80 лв. Децата много я харесват, особено филийка с мляно месо и кашкавал.
Заявките за храна се изпращат предишния ден от обхванатите училища, отделно родителите купуват купони и на място, някои дори за цял месец. Заверяват се всеки ден. Но сме обявили продажбата на купони да става само два пъти в седмицата – понеделник и четвъртък от 7,30 до 9,00 часа, защото иначе става върволица от родители и децата не могат да се хранят спокойно в стола, казва Петкова. В началото някои от семействата не били доволни от този ред, но вече свикнаха. Но нашата идея е да ги улесним още,

като въведем
заверката на купоните по банков път,

вече имаме такова предложение от фирма, съобщи директорката. Според новия начин менюто за седмицата ще бъде качвано в интернет, за да могат всички училища и родители да го виждат. Така заверката и заплащането на купоните ще става по банков път и в кухнята-майка още предишния ден ще знаят колко порции трябва да приготвят. Освен това всяко дете, което се храни в стола, ще има чип карта, която ще се регистрира електронно на гишето, където се разсипва храната. Ако купонът е заверен, при чекирането ще светва зелена лампичка. Има вариант дори родителят да е забравил да завери купона, детето да не остане гладно. По най-бързия начин родителят ще бъде уведомен, за да плати купона по банков път. Надяваме се това да бъдат единични случаи, защото няма как да се приготвят още много порции в момента, допълни Петкова.
Идеята за нововъведението вече е споделена чрез листовки в училищата, където има столово хранене от кухнята-майка. Искаме да проучим мнението на родителите и се надяваме до Нова година да преминем към електронното заплащане. Вероятно в началото ще практикуваме и двата начини на продажба на купоните, но ще се постараем максимално бързо да въведем банкирането, иначе ще се затрудни счетоводството на кухнята-майка, казва директорката. И добавя, че в кухнята приготвят и диетично меню за пенсионери с хронични заболявания. Тази практика е от години, като пълният порцион струва около 5 лв., но хората имат право на избор.
В стола на училището всичко блести от чистота, в кухнята – също. Има постоянен контрол от БАБХ на дейностите в кухнята, редовно се извършват проверки на работещите, продуктите и приготвената храна, обяснява Иваничка Петкова. Периодично се дават проби в микробиологична лаборатория. Отделно има втори контрол от страна на РЗИ, откъдето следят дали храната е здравословна, за грамажа и калориите, отговаря ли тя на физиологичните норми за децата, използва ли се рецептурникът, предназначен за ученическото хранене, какъв е балансът между постните и месните менюта за седмицата.
В кухнята-майка работят 6 души – двама готвачи и 4 общи работници. Екипът на “Янтра ДНЕС” видя отблизо как приготвят менюто за деня, а то включваше печена скумрия. Аспирацията в кухнята е нова и по нищо не личеше, че е рибен ден. А рибата е задължителна поне веднъж в седмицата. Тя се разнася в тави с капаци до училищата, които я поддържат топла. Преди, като се прибирахме вкъщи, близките познаваха какво се е готвило в кухнята. Освен това с газификацията на училището подмениха всички фурни и котлони и днес до 10,30 часа храната е готова и пътува към учениците, хвали се директорката.
В кухнята-майка ни посреща усмихната главната готвачка Иванка Тодорова и ни показва седмичното меню. Днес сме приготвили за обяд супа със зелен боб, риба печена с гарнитура и компот. На следващия ден децата ще хапнат постна супа, пиле по градинарски и кисело мляко. По-следващ ден пък предлагаме таратор, шишчета с гарнитура и банан. Стараем се всеки ден да има разнообразно и здравословно меню, сега обикновено салатите са от зеле с моркови, но предлагаме и домати с краставици, обяснява главната готвачка. Тя допълва, че децата харесват храната, дори родители питат за рецептите.
В стола на ОУ “Св. П. Евтимий” има и лавка, но в нея се продават само разрешените от здравното министерство храни. Проблемът е, че децата, като излязат от училище, си купуват пържени картофи и ядки, мекици, близалки, вафли, кафета, енергийни напитки и др., които са забранени. Но щом родителите ги разрешават, отговорността е тяхна. Ние не можем да ограничим тези търговци извън училището, коментира Петкова. Тя обяснява, че в стола слизат да се хранят и деца, които си носят храна от вкъщи. Забелязах, че повечето от тях вадят чипс, кроасан или вафла. А ние в кухнята приготвяме топли здравословни закуски, които много се харесват от учениците, отчита директорът.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново