15 къщи паметници на културата са рухнали за последните 10 г.

Публикувано на пн, 30 ян. 2023
423 четения

15 къщи паметници на културата са рухнали за последните 10 години във В. Търново. Това заяви кметът Даниел Панов по повод питане на общинския съветник от БСП Михаил Михалев.
“За съжаление от година на година историческата и духовна столица на България губи безценни архитектурни шедьоври, които рухват пред безсилието на институциите. В тази връзка, независимо от статута на къщите, ръководството на администрацията във ваше лице не би следвало да стои безучастно и да гледа как историята на България потъва в деретата над Янтра”, заяви Михаил Михалев.
В отговора си кметът Даниел Панов посочи, че във В. Търново има 641 сгради паметници на културата. От тях 562 са къщи, от които 72 са с обществени функции. Частна собственост са 548 къщи, а Общината има само три къщи.
“През 2016 г. беше създадена общинска комисия, която излезе с мерки и препоръки за опазване на културните ценности. Бяха реставрирани от собствениците им 60 къщи, а 180 собственици имат издадени предписания да предприемат възстановителни дейности по сградите”, заяви Даниел Панов. Над 20 са издадените предписания за извършване на принудителни ремонтни дейности. При установени увреждания се сезира Инспекторатът към Националния институт за недвижимо културно наследство,посочи още Даниел Панов.
Миналата година е рухнала една къща на ул. “Поборническа”. През годините старата столица е загубила и други паметници на културата на ул. “Опълченска”, “Д-р Алберт Лонг”, “Пенчо Славейков”, “Поборническа” и др. Санкции обаче до сега не са налагани на собствениците на къщи паметници на културата.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново