140 учители от Италия получават свидетелство за педагогическа правоспособност от ВТУ

Публикувано на чт, 22 Дек. 2016
473 четения

140 действащи учители от Италия може да получат свидетелства за педагогическа правоспособност от Великотърновския университет. Висшето училище заедно с Европейския политехнически университет в Перник организират курсове за придобиване на професионална квалификация “Учител” за кандидати с висше образование. Първите курсисти са на финала на обучението, което са преминали в пернишкия вуз, а от ВТУ ще им издадат свидетелствата.
“За да бъде всичко изрядно, сега правим проверка на дипломите за висше образование на тези 140 италиански студенти, за да се уверим, че са легитимни не само в Италия, но и у нас. Тази процедура ще отнеме около месец, а едва след това всички, с чийто дипломи няма проблем, ще получат свидетелствата си”, обясни зам.-ректорът по учебната дейност член-кореспондент проф. Стоян Буров.
Ръководството на ВТУ е сключило договор за съвместна дейност с Европейския политехнически университет, който вече е част от университетската общност на италианския консорциум Pegaso. Документът предвижда съвместно обучение на педагози. “От програмата досега са се възползвали действащи учители по различни дисциплини, които имат диплома за висше образование, но не и педагогическа правоспособност. Италианското законодателство вече задължава тези кадри в определен срок да представят свидетелство за учителска правоспособност. Затова преподаватели, които не разполагат с него, масово търсят възможности за обучение, тъй като университетите в Италия не могат да поемат толкова голям брой студенти”, посочи зам.-ректорът.
От пернишкия университет първи са се възползвали от пазарната ниша във висшето образование, но нова наредба вече не им позволява да издават свидетелствата. Затова те са се обърнали за съдействие към търновската алма матер. По 250 евро за студент ще получи ВТУ, за да довърши обучението на 140-те италианци. Ако започнем нов курс, таксите вече ще са други, сподели проф. Буров.
Обучението на учителите от Италия е дистанционно. То е с продължителност 510 учебни часа, които са разпределени в два семестъра. Учебните програми за едногодишна специализация са на български, английски и италиански език и са разработени от вуза в Перник.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново