130 000 лв. искат археолози за проучвания през новия археологически сезон

Публикувано на вт, 14 Ян. 2020
143 четения

130 хил. лв. е сумата за разкопки и проучвания, която ще поиска Регионалният исторически музей от Министерството на културата за новия археологически сезон. “При всички положения и през тази година ще кандидатстваме за държавна субсидия за основните обекти, които проучваме през последните години”, съобщи д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във В. Търново. Той уточни, че тепърва предстои по-точното изчисляване на нужните средства, съгласно приетата методика за това.
Проучванията на местността Смърдеш край Джулюница ще продължи археологът Недко Еленски. Там са най-ранните данни и следи от живот в нашия регион. Александър Чохаджиев вероятно ще приключи проучванията си по могилата в Петко Каравелово. Резултатите от неговия труд са изключително добри, тъй като досега там бяха разкрити около 150 керамични съда. От тях до момента от реставраторите са възстановени едва около 30, посочи директорът. Никополис ад Иструм край село Никюп също е сред обектите, за които ще се търси финансиране от Министерството на културата. По него работи д-р Църов, който ще довърши проучванията си по югозападния ъгъл на форумния комплекс.
Проф. Хитко Вачев ще продължи работата си по манастирския комплекс в местността Френкхисар, в подножието на Царевец. Там той разкри ранновизантийска базилика и средновековен манастирски комплекс. Сред интересните находки е и пластът, показващ тракийско поселение, в който са намерени два гроба и част от сграда. При своите обходи в района на Самоводене през тази есен проф. Вачев е попаднал на църква, която може би е част от средновековния манастирски комплекс “Св. Троица”. Вероятно там ще се наложи да се проведат спасителни разкопки, като за тях ще се разчита на финансиране от общинския бюджет.
Църов подчерта, че във връзка с проектирането на скоростния път В. Търново – Русе, само в района на В. Търново и Дебелец са регистрирани 29 археологически обекта, които трябва да бъдат проучени преди началото на същинското строителство на новото платно. За целта ще се наложи там да бъдат концентрирани сериозно количество археологически екипи, които вероятно още тази година ще трябва да започнат своята работа. Това предстои да бъде договорено и съобразено с капацитета на Археологическия институт, поясни историкът. Според него вероятността тези археологически обекти да наложат промяна в плановете на трасето е минимална.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново