13-та заплата за всички във ВТУ и по три стипендии за студентите

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
4169 четения

За първи път след близо 20 години преподавателите и служителите във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще получат 13-а заплата в пълен размер. Средствата ще бъдат раздадени преди коледните празници, а на студентите ще бъдат изплатени по три стипендии в навечерието на 8 декември, съобщи проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет. Така висшето учебно заведение ще помогне на своите служители да преодолеят инфлацията и тежкото време, а това е възможно, в резултат от добре свършената работа през годината, допълни той.

Данните сочат, че във вуза учат 12 300 бакалаври и магистри,  в него има и около 400 докторанти и 1 126 специализанти. Те постоянно се увеличават, а по този начин се увеличават и приходите, посочи още проф. Бонджолов.

Ректорът изрази надежда пандемията да приключи възможно по-скоро и от втория семестър университетът да заработи присъствено. Към момента обаче това е невъзможно. Анкетата, попълнена от около 50% от преподавателите, служителите и студентите в университета сочи, че малко повече от половината  преподаватели и служители имат зелен сертификат и могат да работят присъствено. При студентите процентът е едва около 20, което не дава възможност за провеждането на присъствени лекции и упражнения, уточни ректорът. Затова до края на семестъра обучението продължава онлайн, с изключение на специалностите, при които практическите занятия не могат да продължават в такава среда. Става дума за Факултета по Изобразително изкуство и за катедрите „Църковни изкуства“, „Музика“ и „Физкултура“, където практиките ще се провеждат присъствено с тези, притежаващи зелен сертификат, а с останалите – онлайн.

“Отворени са и ще продължат да бъдат отворени всички звена, сгради и корпуси на университета, включително и библиотеката”, уточни проф. Бонджолов и допълни, че действията на ръководството ще са съобразно заповедите на здравното министерство за протичане на учебния процес в страната оттук нататък.

Николай ВЕНКОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново