1200 танцьори от цяла България идват на “Болярско надиграване”

Публикувано на чт, 14 апр. 2016
1789 четения

1200 любители танцьори от всички краища на България ще се съберат във Велико Търново в събота за шестото издание на “Болярско надиграване”. Изпълнителите са от 41 клуба, а най-голям е броят на групите от София, Пловдив и Русе. За настаняването на всички самодейци са ангажирани 14 хотела, а за изхранването им са запазени пет ресторанта.
Фолклорният фестивал на любителските клубове ще се проведе в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”. Събитието се организира от Община В. Търново и фолклорните клубове “Вал Денс – Победа” и “Търновска царица”. Най-многобройни са Клуб за народни хора “Гайтани” с 90 участници и клуб “Светлина”, които пристигат от столицата. В събота всички заедно ще тропат хоро в ДКС.
Танцовият маратон започва в 9,30 ч. Надиграването ще продължи цял ден, а най-добрите формации ще бъдат наградени вечерта. Фестивалът ще протече на два етапа. През първия групите трябва да представят характерно, емблематично хоро от етнографската област, от която идват. След това ще трябва да изиграят хореографска разработка върху хоро, като представянето тази година ще протече по нов начин, обясни ръководителят на “Търновска царица” Георги Радев. В началото участниците ще трябва да демонстрират основното избрано хоро. Във втората част танцьорите ще се състезават за наградата на името на основателя на конкурса – покойния Валери Вълев. Всяка от групите ще трябва да излъчи по петима свои танцьори, които ще тропат на Дайчово хоро. По регламент на сцената ще се надиграват наведнъж по три състава. Те ще получават директни оценки от професионално жури.
Тричленно жури в състав Никола Колев, Благовеста Калчева и Румян Занев ще оценяват изпълненията на всички участници. Танците на най-добрите ще бъдат възнаградени с парични награди, като общият награден фонд възлиза на 1350 лв. Специална награда в размер на 150 лв. и тази година ще връчи кметът Даниел Панов. В края на надиграването за трета поредна година ще бъдат коронясани носителите на титлите “Най-красива болярка” и “Най-красив болярин”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново