1100 лв. е заплатата в доброволната казарма

Публикувано на вт, 11 ян. 2022
9022 четения

С официална церемония Националният военен университет “Васил Левски” във В. Търново прие първите доброволци на срочна военна служба в резерва на Българската армия. 98 от тях ще се обучават във Факултет “Общовойскови” на НВУ в старата столица, а останалите 30 във Факултет “Артилерия, ПВО и КИС” на висшето военно училище в Шумен.
От одобрените кандидати 14% са висшисти, 84% са със средно образование, а 2% – с основно. Гражданските им специалности са много различни – национална сигурност и отбрана, графичен дизайн, банково дело, транспорт, туризъм, селско стопанство, спорт и др. Възрастта на годните за обучение кандидати е както следва: 64 от тях са до 25 г., 28 са до 30 години и 36 са над 30-годишна възраст.
“Днес е знаменателен ден, тъй като сме в началото на изпълнение на една програма на Министерството на отбраната, целяща увеличаване състава на резерва на Въоръжените ни сили и повишаване броя на българските граждани, решили да се присъединят към Българската армия. Откривам един пилотен проект на МО, който неслучайно започва тук, в НВУ и факултета му в Шумен, с надеждата да бъде успешен”, каза зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев пред присъстващите на плаца на висшето военно училище в старата столица.
Подготовката на резервистите ще се проведе от 10 януари до 30 юни и ще премине в три основни етапа. Първият ще продължи до 10 февруари и ще включва начална военна подготовка. На 8 февруари обучаващите се ще положат военната си клетва и етапът ще завърши с присвояване на военно-отчетна специалност. Вторият етап на специална военна подготовка започва на 11 февруари и приключва на 13 април. В края на периода на всеки резервист ще се присвои военно-отчетна специалност, съответстваща на квалификацията, по която той е преминал обучение. Третият етап е колективна подготовка до ниво взвод и ще протече от 14 април до 30 юни. Програмите в него включват занятия по тактическа, строева, огнева и физическа подготовка, устави на Въоръжените сили на България, правна, психологична и лидерска подготовка, инженерна, военна и топографска подготовка. Всеки от трите основни етапа на обучение на резервистите ще завършва с изпити, като в следващ ще може да премине само успешно положилият. Договорът на неиздържалите изпитите ще се прекратява. След завършване на цялостния курс резервистите ще получат удостоверение за завършено обучение срочна служба в доброволния резерв и ще излязат с чин редник. Те ще имат възможност да кандидатстват без конкурс за служба във Въоръжените сили, като при равни други условия с останалите кандидати ще имат предимство. Завършилите обучението имат опция да започнат работа и в държавната администрация, като при равни други условия с останалите кандидати ще имат предимство за назначаване. Третата възможност на резервистите е да постъпят на служба в доброволния резерв със срок на договора от 3 до 5 години. Те ще бъдат вписвани във военния отчет в запаса на Българската армия.
За времето на срочната си служба в доброволния резерв резервистът ще получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание. То се определя с акт на министъра на отбраната и се базира на основната месечна заплата на редник в Българската армия, като в повечето случаи размерът му ще е около 1018 лв. Резервистите ще имат право и на 8 дни домашен полагаем отпуск. Обучаемите са осигурени с нужното униформено облекло, снаряжение, въоръжение, бойни припаси и техническо осигуряване за провеждане на учебния процес. За хранене три пъти на ден за всеки резервист са отделени дневно по 9,78 лв., като задължително храната им ще бъде с енергийна стойност най-малко 4502 ккал.
“От 296 кандидати за резервисти на медицински прегледи са отпаднали половината. Това показва, че младежите и девойките имат здравословни проблеми, които възпрепятстват изпълнението на военна служба”, каза полк. Георги Петков, началник на Централно военно окръжие в София, като посочи, че за него на първо място е бил критерият за мотивираност в кандидатите. Той сподели, че се очаква още 6 човека да се включат направо във втория етап на обучение, тъй като те вече са преминали начална военна подготовка в предварителните курсове, провеждани от МО до 2019 г.
Началникът на НВУ – бриг. ген. Иван Маламов, изрази своята надежда за провеждане на добра подготовка на бъдещите резервисти, след която те да излязат удовлетворени от престоя си в университета, и поясни, че следващият курс на обучение ще започне през месец юли.
“С всеки изминал ден работим по изпълнението на програмата за попълване редиците на въоръжените сили на България. Очакваме след приключване на този етап да има още повече желаещи да се включат в доброволния резерв”, посочи Александър Петков, зам.-министър на отбраната, който допълни, че интересът към програмата е голям.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново